Ministar turizma potpisao ugovore o bespovratnoj dodjeli novca za turističke razvojne projekte u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji

Slika /arhiva/091102-zgzu8.jpg

Ministar turizma Damir Bajs potpisao je danas ugovore s korisnicima s područja Zagrebačke županije i grada Zagreba, na prigodnoj svečanosti kojoj su nazočili Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, Ladislav Prežigalo, pročelnik ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo grada Zagreba i Branko Grgić, državni tajnik u Ministarstvu turizma. Korisnicima u Zagrebačkoj županiji se, potpisivanjem ugovora za 19 projekata temeljem pet različitih programa, dodjeljuje ukupno 685 tisuća kuna, a korisnicima u Gradu Zagrebu za 34 projekta, temeljem pet programa, ukupno 1,74 milijuna kuna. Uspjeli smo se izboriti za sezonu koja je dijelom, što se tiče noćenja bila u plusu, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs, po čemu se hrvatski turizam ističe među mediteranskim zemljama, dodavši kako Hrvatska ima 85 posto stranih gostiju, što nas također čini različitim od konkurencije. Ministarstvo turizma u daljnjim partnerskim odnosima javnog i privatnog sektora nastavlja pripreme za sljedeću sezonu, te će objaviti mjere za 2010. već krajem ovoga tjedna, poslije sjednice Turističkog vijeća, zaključio je ministar.

Ministar turizma Damir Bajs potpisao je danas ugovore s korisnicima s područja Zagrebačke županije i grada Zagreba, na prigodnoj svečanosti kojoj su nazočili Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, Ladislav Prežigalo, pročelnik ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo grada Zagreba i Branko Grgić, državni tajnik u Ministarstvu turizma.
 


Korisnicima u Zagrebačkoj županiji se, potpisivanjem ugovora za 19 projekata temeljem pet različitih programa, dodjeljuje ukupno 685 tisuća kuna, a korisnicima u Gradu Zagrebu za 34 projekta, temeljem pet programa, ukupno 1,74 milijuna kuna.
 


Uspjeli smo se izboriti za sezonu koja je dijelom, što se tiče noćenja bila u plusu, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs, po čemu se hrvatski turizam ističe među mediteranskim zemljama, dodavši kako Hrvatska ima 85 posto stranih gostiju, što nas također čini različitim od konkurencije. Ministarstvo turizma u daljnjim partnerskim odnosima javnog i privatnog sektora nastavlja pripreme za sljedeću sezonu, te će objaviti mjere za 2010. već krajem ovoga tjedna, poslije sjednice Turističkog vijeća, zaključio je ministar.
 


Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, istaknuo je značenje turizma u gospodarstvu, osobito u vrijeme recesije i krize koja je zahvatila većinu zemalja, dok su aktivnosti i programi Ministarstva turizma pridonijeli uspjehu ovogodišnje sezone, dodavši kako je i Zagrebačka županija ove godine odlučila poduprijeti razvojne programe u turizmu s gotovo pet milijuna kuna. Važnost potpora u turizmu i ono što grad Zagreb čini u razvoju raznolikih oblika turističke ponude, naglasio je i Ladislav Prežigalo, pročelnik ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo grada Zagreba
 


Ministarstvo turizma u 2009. godini objavilo je ukupno 14 javnih poziva s namjerom podupiranja razvojnih turističkih projekata i to bespovratnom dodjelom financijskih poticaja.
 


Početkom ove godine Ministarstvo turizma objavilo je niz javnih poziva za dodjelu bespovratnih državnih potpora koji uključuju: dodjelu bespovratnih sredstava turističkim projektima kojima su prethodno odobrena sredstva iz predpristupnih fondova EU i drugih međunarodnih fondova, potporu programima i projektima za unapređenje kvalitete ugostiteljske industrije, potpore manifestacijama i drugim promotivnim aktivnostima u funkciji razvoja turizma u 2009. godini, te potpore razvoju posebnih oblika turizma na kontinentu i moru („zelena“ i „plava“ brazda).
 


Nadalje, time Ministarstvo turizma želi potaknuti ulaganja u javnu turističku infrastrukturu, pomoći formiranju multisektorskih klastera za potrebe turizma, kao i poduprijeti stručne i obrazovne programe strukovnih udruga i drugih neprofitnih organizacija u području turizma.
 


Valja istaknuti program poticanja osmišljavanja, promidžbe i realizacije novih turističkih proizvoda pod nazivom „Novi turistički proizvod“, te programe koji traju već nekoliko godina: „Baština u turizmu“, „Tematski putovi“ i „Izvorni suvenir“.
 


Protekle je godine također predstavljen važan program poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu“, prema kojemu se sredstvima Ministarstva turizma s jednakim iznosom pridružuju i županije kao osnivači srednjih škola, a isto vrijedi i kada je riječ o stipendiranju učenika i studenata, te sudjelovanju u opremanju školskih kabineta u školama za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu.


Programi u sklopu kojih su se kandidati natjecali u Zagrebačkoj županiji su:
  1. Program „Baština u turizmu“ je program koji se provodi od 2000. godine i predstavlja poticanje zaštite, obnove i uključivanje u turizam baštine u turistički nerazvijenim krajevima. U Zagrebačkoj županiji, u okviru ovog programa, prihvaćeno je 8 projekata za koje će se izdvojiti ukupno 290 tisuća kuna.
  2. Financijske potpore za razvoj posebnih oblika turizma na kontinentu („Zelena brazda“) namijenjene su udrugama, pravnim i fizičkim osobama, s time što Ministarstvo turizma sufinancira do 50 posto ukupnih troškova provedbe pojedinog programa ili projekta. Korisnicima u Zagrebačkoj županiji odobrena su 4 projekta za koje se dodjeljuje ukupno 130 tisuća kuna.
  3. Ministarstvo turizma dodjelom bespovratnih financijskih poticaja manifestacijama i drugim promotivnih aktivnostima potiče obogaćivanje turističke ponude odredišta, a u konačnici ukupne hrvatske turističke ponude, a na području Zagrebačke županije je za jedan projekt dodijeljeno 30 tisuća kuna.
  4. Program „Tematski putovi“, prvi je put proveden 2007. godine, nastoji postići kvalitetniju informativno–interpretacijsku razinu turističkih sadržaja kroz razvoj tematskih putova i tematskih parkova (arheoloških, povijesnih, prirodnih), te povezivanje s europskim tematskim putovima. Sredstva su namijenjena pravnim osobama (jedinice lokalne ili regionalne samouprave, turističke zajednice, udruge, zadruge), a Ministarstvo sufinancira do 50 posto ukupnih troškova provedbe i to najviše do 250 tisuća kuna po pojedinom korisniku. U Zagrebačkoj županiji su, u okviru ovog programa, prihvaćena dva projekta za koje je izdvojeno ukupno 120 tisuća kuna.
  5. Program „Izvorni suvenir“ odvija se već treću godinu, a sredstva su namijenjena uređenju proizvodnih i prodajnih prostora izvornih suvenira, nabavci strojeva i alata, opremanju suvenira za plasman na tržište, organizaciji sajmova i prodajnih izložbi, te ulaganju u stručni dizajn i redizajn. U Zagrebačkoj županiji odobrena su 4 projekta za koje se dodjeljuje ukupno 115 tisuća kuna
Programi u sklopu kojih su se kandidati natjecali u Gradu Zagrebu su:
 
  1. Program poticanja formiranja multisektorskih klastera za potrebe turizma u 2009. godini (obuhvaćena su financijska sredstva namijenjena primjerice stručno-konzultantskim uslugama, tehničko-tehnološkim elaboratima, stručnom usavršavanju i ostalim intelektualnim uslugama). Na području grada Zagreba za jedan projekt dodijeljeno je 40 tisuća kuna.
  2. Program „Baština u turizmu“ je program koji se provodi od 2000. godine i predstavlja poticanje zaštite, obnove i uključivanje u turizam baštine u turistički nerazvijenim krajevima. U gradu Zagrebu ove su godine prihvaćena 2 projekta za koje će se izdvojiti ukupno 80 tisuća kuna.
  3. Ministarstvo turizma dodjelom bespovratnih financijskih poticaja manifestacijama i drugim promotivnih aktivnostima potiče obogaćivanje turističke ponude odredišta, a u konačnici ukupne hrvatske turističke ponude, a na području grada Zagreba za 23 projekta dodijeljeno je ukupno 1,12 milijuna kuna.
  4. Programima i projektima za unapređenje kvalitete ugostiteljske industrije, Ministarstvo turizma sufinancira programe i projekte, te izradu projektne dokumentacije usmjerene na aktivnosti poduzetnika u ugostiteljstvu radi stalnog poboljšanja kvalitete poslovanja i pružanja usluga uvođenjem inovacija, novih tehnologija i razvijanja konkurentnih prednosti. Sredstva su namijenjena trgovačkim društvima i obrtima na području Hrvatske, a Ministarstvo turizma sufinancira programe do iznosa od 100 tisuća kuna po projektu. U gradu Zagrebu je za 4 projekta namijenjeno ukupno 400 tisuća kuna
  5. Program „Izvorni suvenir“ odvija se već treću godinu, a sredstva su namijenjena uređenju proizvodnih i prodajnih prostora izvornih suvenira, nabavci strojeva i alata, opremanju suvenira za plasman na tržište, organizaciji sajmova i prodajnih izložbi, te ulaganju u stručni dizajn i redizajn. Na području grada Zagreba za 4 projekta ove je godine odobreno ukupno 105 tisuća kuna.


Pisane vijesti