Najavljen 5. međunarodni Kastav Blues Festival

Slika /arhiva/120731-kbf-0.jpg

Na danas održanoj konferenciji za novinare u Kastvu, direktorica Turističkog ureda TZ grada Kastva Dolores Kukurin, Damir Halilić Hal, umjetnički ravnatelj, Marina Jurić, direktorica TZ općine Viškovo, Eni Šebalj, zamjenica načelnika općine Matulji, Gordana Gržetić, predsjednica TZ općine Čavle, Jadranka Čubrić, tajnica Hrvatske glazbene unije, podružnica Rijeka, Ema Harej, predstavnica grada Kastva - predstavili su program Kastav Blues Festivala 2012.

Inicijativa ovog blues festivala temelji se na viziji organizacije velikih zbivanja na ovom području, kao što su to primjerice Chicago Blues Festival ili Ottava Festival, koji svake godine privlače tisuće ljudi i pokrivaju dio turističke ponude. Blues festivali u Europi i SAD-u najčešće su sponzorirani od velikih i uglednih tvrtki, a organizacijski spadaju u vrlo zahtjevnu kategoriju. Kastav Blues Festival, kao jedinstvena manifestacija ovoga profila na našem području, okuplja eminentna svjetska imena blues glazbene scene. Nastala je u čast Philadelphia Jerry Ricksa, jednog od najeksponiranijih predstavnika tradicionalnog bluesa (country-blues) i posljednje veze s tzv. prvom generacijom blues glazbenika, koji je za posljednje počivalište odabrao upravo Kastav.

Četverodnevni program ovogodišnjeg, petog po redu međunarodnog Kastav Blues Festivala, odvijat će se od drugog do petog kolovoza, u organizaciji Turističke zajednice grada Kastva, suorganizaciji TZ općine Viškovo i Čavle, Općine Matulji te Udruge Hal, čime Festival svakako dobiva na značenju, a projekt čini jedinstvenim, budući da se udruživanjem sredstava malih destinacija postižu veći rezultati, ali i promocija Kvarnera i Hrvatske. Očekuje se da će Festival, kao i ranijih godina, privući više tisuća posjetilaca.

Na koncertnim večerima u Kastvu, Viškovu, Matuljima i Čavlima, nastupit će Zdenka Kovačiček Band, Ksenija Prohaska s programom „Billie Holiday“, Telefon Blues Band i Smoothead (HR), Angela Brown & Band (USA) i Michael Messer & The Second Mind Band (UK). Osim koncerata, Kastav Blues Festival sačinjavat će brojne izložbe, a u sklopu popratnih festivalskih aktivnosti i ove će se godine odvijati edukacijski program kroz glazbenu radionicu, koju će voditi eminentni svjetski glazbenik i predavač, „kum“ kastavskog Festivala Michael Roach.

Temeljem dobrih odnosa s European Blues Association (EBA), najvećom europskom organizacijom za promociju bluesa, kastavski blues festival tradicionalno se održava početkom mjeseca kolovoza, neposredno nakon Blues Weeka-a, godišnje manifestacije u organizaciji EBA, što omogućava visoku razinu u organizacijskoj i programskoj domeni, ali i znatno manje troškove vezane za prijevoz/transfer izvođača.

Dosadašnja važnost Festivala prepoznata je i od strane gospodarstvenika i turističkih zajednica s područja Kvarnera, kao i jedinica lokalnih samouprava, Primorsko-goranske županije i resornih ministarstava RH te brojnih medijskih pokrovitelja na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Upravo odlična medijska pokrivenost manifestacije te zadovoljstvo izvođača, domaćih i inozemnih posjetitelja svih dobnih skupina, kao i gospodarskih subjekata vezanih uz pozitivne učinke manifestacije, potiču organizatore na daljnji razvoj i podizanje kvalitete manifestacije.

Mnogi glazbenici koji su nastupili na festivalu boravili su u Hrvatskoj po prvi puta te je njihova promocija odredišta i organizatora festivala najbolja moguća preporuka, o čemu izvješćuju i na svojim web stranicama, ali i u privatnom aranžmanu ponovo posjećuju Kastav i Kvarner.



Pisane vijesti