Nacionalni parkovi i parkovi prirode sve važniji u hrvatskom turizmu

Slika /arhiva/071115-tomas1.jpg

Svjesni smo kako iz godine u godinu raste interes domaćih i inozemnih gostiju za posjet zaštićenim prirodnim područjima kao što su nacionalni parkovi i parkovi prirode u Republici Hrvatskoj, kazao je državni tajnik za turizam Zdenko Mičić prije današnjeg predstavljanja Studije stavova i potrošnje posjetitelja nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj – Tomas 2006 koju je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka naručilo od Instituta za turizam.

Po njemu ogroman potencijal leži upravo u tim prirodnim resursima i destinacijama, a daljnji razvoj takve turističke ponude ostvarit će se uspješnom komunikacijom između Ministarstva i predstavnika ureda lokalnih turističkih zajednica, za što su pozitivni primjeri područja Baranje, Lonjskog polja i Gacke.

Zoran Šikić, pomoćnik ministra kulture, konstatirao je kako su hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode 2005. godine ostvarili prihod od 39 milijuna eura, što svakako govori o važnoj financijskoj ulozi tih destinacija.

Ne smijemo zaboraviti, ustvrdio je, kako će se pri ulasku u EU sigurno postaviti pitanje na koji način i kojim financijskim sredstvima Hrvatska namjerava financirati svoju zaštitu prirode.

O velikoj posjećenosti hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode govorila je i Renata Tomljenović iz Instituta za Turizam, pojasnivši kako je, tijekom 2006. godine, oko 2 milijuna posjetitelja zabilježeno u nacionalnim parkovima, a više od 330.000 u parkovima prirode.

U nastavku je posebno istaknula kako je prosječna godišnja stopa rasta broja posjetitelja nacionalnih parkova u našoj zemlji 13%, a prema podacima Svjetske turističke organizacije na tzv. turizam zasnovan na prirodi otpada 7% ukupne svjetske turističke potražnje uz godišnju stopu rasta od 10-30%.

Zrinka Marušić, Institut za turizamU Studiji koja prvenstveno služi za daljnje uspješno osmišljavanje turističkih proizvoda zasnovanim na zaštićenim prirodnim područjima, kako je pojasnila Zrinka Marušić iz Instituta za turizam, bilo su uključena tri nacionalna parka i dva parka prirode, a anketirano je 2258 posjetitelja u razdoblju od lipnja do listopada 2006. godine.

Rezultati su pokazali kako parkove uglavnom posjećuju inozemni turisti (82%), kazala je Marušić, a pri tome se posebno izdvajaju posjetitelji iz Njemačke, Italije i Francuske. Dodala je kako se radi o tzv. idealnim gostima s obzirom da su u pitanju ljudi srednje životne dobi (41 godina u prosjeku), dobro obrazovani i financijski dobrostojeći. Tijekom njihovog jednodnevnog posjeta odabranoj destinaciji, u prosjeku, troše oko 20 eura po osobi, od čega nešto više od polovice (54%) odlazi na ulaznice, a potom slijede izdaci za hranu i piće.

Prema istraživanjima najveća se potrošnja, 26 eura po posjetitelju, ostvaruje u NP Krka, pojasnila je Marušić, a nakon toga slijede NP Brijuni, te NP Plitvička jezera sa 17 eura prosječne potrošnje.

Koliko je važna infrastruktura, tj. kvalitetne ceste, pokazuju i brojke, jer 71% gostiju do parkova stiže cestama, a pri tome se u 82% slučajeva radi o individualnim dolascima.

Marušić je isto tako kazala kako ti boravci uglavnom traju po pola dana (46%), a vrijeme posjetitelji provode prije svega u šetnjama i fotografiranju prirode (83%). Prema općem mišljenju gostiju Javne ustanove koje parkovima upravljaju obavljaju svoj posao odlično, jedino na čemu bi se moglo još poraditi bilo bi proširenje popratnih sadržaja parkova, parkirališta, ponudom suvenira, ali i povećanjem broja i kvalitete sanitarnih čvorova.



Pisane vijesti