Nacionalni park "Sjeverni Velebit" u Zagrebu otvorio Info-kutak

Slika /arhiva/np-velebit_flora05.jpg

U povodu Međunarodnog dana planina i 10. obljetnice proglašenja Nacionalnog parka "Sjeverni Velebit", Javna ustanova tog nacionalnog parka otvorila je u središtu Zagreba Info-kutak gdje će građani moći dobiti razne i najnovije obavijesti o tome parku.

Info-kutak Nacionalnog parka "Sjeverni Velebit" otvoren je u prostorima Nacionalnog parka Plitvička jezera na Trgu kralja Tomislava. Postavljene su informativne ploče, info-kiosk i promidžbeni materijali kako bi obavijesti o tome parku bile što dostupnije zainteresiranim građanima.

Javna ustanova parka također je u Gradskoj knjižnici predstavila Geološki vodič kroz i park "Od morskih plićaka do planine" dr. Ive Velića i dr. Josipe Velić. U osam poglavlja vodič na zanimljiv način, znanstveno-popularnim stilom, daje prikaz geoloških značajki parka, geološke povijesti cijelog Velebita te opisuje najposjećenije staze.

Predstavljen je i desetogodišnji rad i nova brošura parka, a održana je i likovna radionica oslikavanja platnenih vrećica za djecu školske dobi radi pouke o problemu onečišćenja okoliša plastičnim vrećicama.

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalnog parka "Sjeverni Velebit" Milan Nekić najavio je da će i ove godine u suradnji s lokalnom zajednicom Međunarodni dan planina 11. prosinca obilježiti u Krasnom prigodnim programom i zabavom uz domaće specijalitete.

Nekić je istaknuo da su ove godine na Velebitu odradili jako dobru i uspješnu godinu, poglavito u infrastrukturi, a uspostavljene su i dvije poučne staze. Rekao je da je ove godine bilo 16.000 posjetitelja, oko 20 posto više nego 2008., od kojih je više od 60 posto prošlo edukaciju. Naglasio je kako im je moto da posjetitelji budu educirani, da u parku nešto nauče. Dodao je da imaju 17 stalno zaposlenih ljudi, a u sezoni do 25.

"U sljedeće dvije godine nastojat ćemo poboljšati uslugu i povećati broj znanstvenih istraživanja jer je Velebit još praktički neistražen, a još ćemo neke projekte kandidirati za predpristupne fondove EU-a", najavio je Nekić. (Hina)


Pisane vijesti