Nacionalni park Kornati nadomak prestižnom certifikatu za održivi turizam

Slika /arhiva/NP_Kornati-w.JPG

Revizorica Europarc federacije Marja van Loef u trodnevnom je posjetu Nacionalnom parku Kornati kako bi svojim zapažanjima pomogla odboru Europarc Federacije koji će potkraj ove godine odlučiti hoće li to morsko zaštićeno područje dobiti Europski certifikat za održivi turizam, te time postati treći hrvatski park s tim prestižnim certifikatom, nakon parkova prirode Lonjsko polje i Medvednica.

Revizorica Marja van Loef će poslije tri dana upoznavanja s ljepotama Nacionalnog parka Kornati te razgovorima s lokalnim stanovništvom i članovima Foruma parka, razgovarati s odborom Europarca, priopćeno je u četvrtak iz Javne ustanove Nacionalni park Kornati.

"Kornatsko otočje pravi je jadranski biser u kojem su lokalno stanovništvo i posjetitelji u harmoničnom odnosu s prirodom", kazala je van Loef te dodala kako je pred dionicima puno izazova na putu ka održivom razvoju zajednice.

"Po onome što sam vidjela i čula mogu zaključiti sa su svi uključeni dionici vrlo motivirani za suradnju s ostalim članovima Foruma ali i u partnerstvu s mnogim drugima dionicima u ostvarenju zajedničkog cilja – očuvati Kornatske vrijednosti kako bismo svi u njima mogli uživati", rekla je.

NP Kornati su u proces nominacije za Europski certifikat za održivi turizam ušli kroz poticaj svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF-a (World Wide Fund For Nature), koji je putem projekta "Parkovi Dinarskog luka" već pomogao pet parkova iz regije da dobiju taj certifikat. Da bi predali nominaciju, u NP Kornati su osnovali Forum za turizam svih dionika te napravili akcijski plan i strategiju turizma za razdoblje od pet idućih godina. Svoju nominaciju predali su krajem veljače, a rezultat posjeta procjeniteljice znat će se potkraj godine.

(Hina)



Pisane vijesti