Nacionalni „Dan kulturnog turizma“

Slika /arhiva/mala-dbk-w.jpg

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i turističke zajednice Grada Dubrovnika, Dubrovačko neretvanske županije, u suradnji s Dubrovačko–neretvanskom županijom i Gradom Dubrovnikom, organiziraju „Dan kulturnog turizma“ koji će se održati 19. svibnja 2011. godine u Dubrovniku.

Održavanje „Dana kulturnog turizma“ imat će posebno značenje budući da TZ Grada Dubrovnika u 2011. godini obilježava godinu kulturnog turizma kroz snažnu promidžbu kulturno–turističkih proizvoda.

Cilj organiziranja nacionalnog „Dana kulturnog turizma“ je razmijeniti znanja i informacije unutar sektora, stvoriti pozitivnu klimu na nacionalnoj i regionalnoj razini koja podržava razvoj kulturno-turističkih proizvoda, podignuti razinu svijesti stanovništva o važnosti očuvanja kulturne baštine i time pridonijeti razvoju kulturnog turizma u zemlji.

Središnji dio programa održat će se u tvrđavi Revelin, a obilježit će ga stručni skup s temom „Ispričajmo priču: Interpretacijom do doživljaja“, s posebnim osvrtom na projekte razvoja i destinacijskog menadžmenta u kulturnom turizmu. Uz domaće stručnjake, skup će obilježiti i predavanja inozemnih predavača.

Nakon stručnog dijela za sudionike je priređen raznovrstan program kojim će se predstaviti lokalni kulturno-turistički proizvodi, s posebnim naglaskom na programe posvećene 300. obljetnici rođenja Ruđera Boškovića kroz primjer interpretacije nematerijalne baštine – tematska tura „Ruđer Bošković i barok u Dubrovniku“, kao i promatranje neba teleskopima na Boškovićevoj poljani.

Aktivnosti obilježavanja „Dana kulturnog turizma“ na području Dubrovačko-neretvanske županije uključit će besplatne stručne razglede kulturnih znamenitosti, predstave i koncerte, predavanja, besplatne ulaze u muzeje, prigodnu ponudu suvenirskih proizvoda te razne programe usmjerene očuvanju i održavanju kulturnih resursa.

Hrvatska turistička zajednica do sada je, u suradnji sa sustavom turističkih zajednica, organizirala „Dan kulturnog turizma“ u Rijeci, Splitu i Varaždinu.

Više informacija na stranicama Hrvatske turističke zajednice (HTZ).



Najave