Na ZV-u od 9. do 12. svibnja sajmovi Vinovita i Turizam

Slika /arhiva/turizam-naslov-zv-07.jpg

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) od 9. do 12. svibnja održat će se 13. međunarodni sajam vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo 'Vinovita' i 19. međunarodni sajam turizma - 'Turizam'.

Sajam 'Turizam' održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, a županija partner sajma je Bjelovarsko-bilogorska županija.

Tema okosnica ovogodišnjeg sajma, kako izložbenog, tako i stručno-popratnog dijela je održivi razvoj turizma u Regiji.

Turizam kao jedan od najvećih i najbrže rastućih sektora globalnog gospodarstva, čiji je udjel oko 10 % u svjetskom BND, zaposlenosti i investicijama, daje snažan gospodarski poticaj za razvoj infrastrukture, povećanja životnog standarda i svekoliki privredni razvoj.

Stoga uvođenje turizma u područja bogata prirodnim i kulturnim resursima daje lokalnoj zajednici jaki financijski poticaj, ali istovremeno vrši veliki utjecaj na okoliš i nepovratno mijenja lokalnu kulturu. Odgovorni turizam osjetljiv je i na ekološkoj i na kulturološkoj razini.

TURIZAM se ove godine održava u mjesecu svibnju i intencija je organizirati "Last minute" turistički sajam na kojem će biti ponuđeni preostali 'turistički kapaciteti' Hrvatske i Regije, koji nisu bukirani na glavnim svjetskim turističkim sajmovima.

'Vinovita' se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, a riječ je o najvećem regionalnom sajmu te vrste koji ima zadatak okupiti na jednom mjestu sve zainteresirane iz navedene gospodarske grane u cilju prezentacije, promocije i upoznavanja s najnovijim proizvodima, uslugama, tehnologijama koje se nude u tom sektoru. U sklopu sajma bit će održano i Međunarodno ocjenjivanje vina te će se dodijeliti i nagrade najboljim vinima. Od 16. do 19. travnja održano je tradicionalno 13. po redu ocjenjivanje vina, a svečana dodjela medalja bit će 9. svibnja, nakon otvorenja sajmova. Ove godine ukupno je prijavljeno 242 uzorka iz 10 zemalja.



Pisane vijesti