Hrvatska s Alžirom vodi radnu grupu Svjetske turističke organizacije

Slika /arhiva/unwto-l.jpg

Na prvom sastanku Radne grupe Svjetske turističke organizacije (UNWTO) održanog  jučer u Madridu, a koja bi trebala ispitati izvedivost izrade međunarodnog  pravnog instrumenta za olakšavanje putovanja,  sudjelovalo je 38 od prijavljenih 47 zemalja sa svih kontinenata te je odlučeno da će Hrvatska zajedno s Alžirom voditi ovu Radnu grupu.

Radna je grupa osnovana temeljem odluke 79. zasjedanja Izvršnog vijeća UNWTO-a  (CE/DEC/3(LXXIX) točka 9) održanog u Alžiru krajem studenoga  prošle godine, a kojom se odobrava izrada studije izvedivosti i osnivanje radne grupe u tu svrhu. Poziv zemljama članicama da izraze svoju zainteresiranost za eventualnim radom u radu ove Radne grupe izazvao je doista veliki odaziv (gotovo trećina zemalja članica želi aktivno sudjelovati), što pokazuje ne samo realnu potrebu nekih zemalja da im se pomogne na tom području već i želju da UNWTO izradi većini zemalja prihvatljivu konvenciju, što do sada nije bio slučaj.

Prije dvadeset godina slično je radno tijelo pokušalo izraditi obvezujuću konvenciju o međunarodnim putovanjima, u vrijeme kada je politička slika svijeta bila drugačija i potrebe za olakšanjem putovanja mnogo veće. No, to je istodobno i vrijeme razmatranja zajedničkih EU pravila o putovanjima i prelascima granica, vrijeme raspada SSSR, tako da nacrt Konvencije, završen 1989. u Budimpešti, nikada nije dobio svoj konačni oblik.

Na svom osnivačkom sastanku u srijedu prisutne su zemlje članice dogovorile daljnji način rada te su  podijeljeni zadaci između zemalja članica i Tajništva.

Očekuje se da će prvo izvješće o stanju na području legislative koja pokriva razne aspekte putovanja biti gotovo do 81. zasjedanja Izvršnog vijeća neposredno prije održavanja 17. zasjedanja Glavne skupštine UNWTO-a  u Kolumbiji krajem studenog ove godine.



Pisane vijesti