Na Makarskoj rivijeri u osam mjeseci gotovo 4 milijuna noćenja

Slika /arhiva/makar-rivijera.jpg

Turistička odredišta na Makarskoj rivijeri u prvih je osam mjeseci ove godine posjetilo 546.864 turista, ili 5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je ostvarenih gotovo 3,9 milijuna noćenja porast za 6 posto, podaci su Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i turističkih ureda s rivijere.

Na makarskom se primorju i u posezoni nastavljaju više nego dobri rezultati, trenutno odmor na tom području provodi 28.847 gostiju, ili 32 posto registriranih turista više nego lani.

Pritom hoteli, u kojima se odmara oko 11,5 tisuća gostiju, većim dijelom stranih, posluju bez slobodnih kreveta, a vodeće su hotelske kuće uputile poslovnim partnerima stop-booking do konca rujna.

Po podacima turističkih zajednica za prvih osam mjeseci, porastu su pridonijeli strani turisti, dok su domaći zabilježili pad.

U razdoblju siječanj-kolovoz turistička odredišta Makarske rivijere posjetilo je 34.170 domaćih gostiju koji su ostvarili nešto više od 216 tisuća noćenja, što je i u dolascima i u noćenjima pad za po 4 posto.

Stranci kojih je u ljetovalištima Makarskog primorja boravilo 512.694, ili 6 posto više nego u prvih osam lanjskih mjeseci, a isti postotni rast, za 6 posto, bilježe i s registriranih gotovo 3,7 milijuna turističkih noćenja.

Prema prvim pokazateljima ovoga ljeta najbrojniji su gosti iz Poljske, slijede Česi te gosti iz BiH, a poraste bilježe i njemački turisti te gosti iz Engleske, Austrije i Norveške.

Najviše dolazaka i noćenja bilježi se u Makarskoj gdje je više od 117 tisuća gostiju ostvarilo 825,6 tisuća noćenja, ili 13 posto više nego u prvih osam lanjskih mjeseci. U Baškoj Vodi ostvareno je 763.904 noćenja, a zatim slijede Podgora Gradac, Tučepi, Brela i Živogošče.

Osmomjesečni podaci o turističkom prometu potvrđuju kako je realizacijom u kolovozu 'ispravljen' minus u broju gostiju koji su posjetili Makarsku rivijeru tijekom srpnja, kazao je v.d. direktora turističkog ureda makarske Turističke zajednice Tonči Lalić zadovoljan turističkim učinkom do konca kolovoza.

Direktor turističkog ureda Baške Vode Ante Jurišić kaže kako će ovoljetni turistički promet biti bolji od lanjskoga, što se očituje i u sadašnjem posjetu gostiju te pristiglim najavama i rezervacijama za ostali dio posezone, a zadovoljna osmomjesečnim turističkim učinkom u Brelima, koja bilježe porast dolazaka za 7 i noćenja za 9 posto, je i direktorica Turističkog ureda Brela Valentina Vitković.

Hotelijeri i turistički radnici Makarske rivijere ovogodišnju turističku sezonu ocjenjuju vrlo kvalitetnom, a očekuju da će biti bolja od lanjske, kako u broju noćenja i dolazaka, tako i u financijskom učinku. (Hina)



Pisane vijesti