Na Makarskoj rivijeri rekordna turistička sezona

Slika /arhiva/110827-mak1.jpg

Turistička odredišta na Makarskoj rivijeri, gdje ovih rujanskih dana odmor provodi više od 7000 gostiju uglavnom stranih, uspješno su privela kraju glavni dio ovogodišnje turističke sezone u kojoj je zabilježen rekordni turistički učinak.

U ljetovalištima od Brela do općine Gradac, prema podacima Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i turističkih ureda s Primorja, u prvih devet ovogodišnjih mjeseci boravilo je 610.149 domaćih i stranih turista koji su ostvarili 4.200.373 registriranih turističkih noćenja.

Gosti koji su ljetovali na Makarskom primorju bili su za 7 posto brojniji nego lani, a ostvarenih je noćenja u svim vrstama smještajnih objekata 6 posto više nego do kraja rujna prošle godine.

Stranci, njih 570.685 ostvarili su u ljetovalištima Makarskog primorja 3.958.021 noćenja što broj gostiju čini 8 posto većim nego lani, sa 7 posto povećanja broja noćenja.

Najbrojniji gosti Makarske rivijere i ovoga su ljeta bili Česi, a zatim slijede Poljaci, Nijemci, gosti iz BiH, Slovaci i Mađari.

Domaći turisti u dolascima i noćenjima ovoga ljeta na Makarskom primorju bilježe minuse. U devet ovogodišnjih mjeseci 39.464 domaćih turista ostvarilo je 242.352 noćenja, pa je njihov dolazak bio 5 posto manji od lanjskoga, a noćenja je 9 posto manje u odnosu na vrijeme do kraja rujna prošle godine.

Hotelijeri, prema prvim podacima, ostvarili su oko 40 posto ukupnog broja noćenja registriranih na Makarskom primorju i ne kriju zadovoljstvo ovoljetnim učinkom koji je u hotelskoj kao i izvan pansionskoj realizaciji bolji nego lani.

Autokampovi, u koje se godinama ne ulaže, pa im je ponuda nedostatna suvremenom turističkom tržištu, bilježe poslovanje slično lanjskome s ostvarenih oko 6 posto od ukupnog broja noćenja na Primorju.

Kvalitetan devetomjesečni turistički promet bilježe ovoga ljeta privatni kućevlasnici u čijim je sobama i apartmanima ostvareno oko 54 posto ukupnog broja registriranih noćenja na Makarskoj rivijeri.
Po broju gostiju i ostvarenih noćenja vodi Makarska s 834.977 noćenja, u općini Baška Voda ostvareno je 821.307, u Podgori je uknjiženo 573.077 noćenja, a zatim slijede Tučepi, Gradac, Brela, Živogošće i Drvenik.

Istodobno, turistički promet u dolascima gostiju na Makarsku rivijeru u prvih devet ovogodišnjih mjeseci čini 36 posto od ukupno 1.678.192 turista koji su posjetili Splitsko-dalmatinsku županiju, a Primorje ,,knjiži,, 42 posto noćenja od ukupno 10.056.081 ostvarenih do kraja rujna u Županiji.



Pisane vijesti