Na Makarskoj rivijeri gotovo četiri milijuna noćenja

Slika /arhiva/makar-rivijera.jpg

Turistička odredišta na Makarskoj rivijeri, gdje se ovih dana odmara više od 8000 gostiju, uglavnom stranih, uspješno su privela kraju ovogodišnju turističku sezonu, koju je na početku pratio suzdržan optimizam, ali su dva ljetna mjeseca i rujan ispravili predsezonske minuse.

U ljetovalištima od Brela do općine Gradca, po podacima Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i turističkih ureda, u prvih devet mjeseci ove godine boravilo je 570.212 domaćih i stranih turista koji su ostvarili 3,96 milijuna noćenja.

Na Makarskome primorju ljetovalo je pet posto gostiju više nego lani, a ostvarili su i pet posto više noćenja.

Domaćih je turista ovog ljeta bilo manje. U devet ovogodišnjih mjeseci 41.438 domaćih turista ostvarilo je 267.490 noćenja. Bilo ih je dva posto manje nego lani, a ostvarili su pet posto manje noćenja nego do kraja rujna prošle godine.

Stranci, njih 528.774, ostvarili su u ljetovalištima na Makarskome primorju 3,7 milijuna noćenja, što je šest posto više nego lani.

Najbrojniji su među strancima i ovoga ljeta bili Česi, a zatim Poljaci, Nijemci, gosti iz BiH, Slovaci i Mađari.

Hotelijeri s gotovo milijun i pol ostvarenih noćenja zadovoljni su ovoljetnim učinkom, autokampovi su poslovali slično kao lani, a zadovoljstvo sezonom ne kriju ni kućevlasnici kod kojih je ostvareno više noćenja nego do kraja rujna prošle godine.

Po broju gostiju i ostvarenih noćenja vodi općina Baška Voda sa više od 786 tisuća noćenja, zatim Makarska sa 750 tisuća te Podgora, Tučepi, Gradac, Brela, Živogošće i Drvenik.

Prihodi od smještaja i pansiona u hotelskim kućama Makarske rivijere, po prvim podacima, veći su i do osam posto, a izvan pansionski prihodi manji su i do deset posto. (Hina)


Pisane vijesti