Na Makarskoj rivijeri 5 posto više gostiju i 6 posto noćenja

Slika /arhiva/makar-rivijera.jpg

Makarsku rivijeru prošle je godine posjetilo 596.855 turista koji su ostvarili gotovo 4,1 milijun turističkih noćenja, što je pet posto više u odnosu prema godini prije, a registriranih noćenja bilo je šest posto više. Po podacima županijske Turističke zajednice i turističkih ureda s Makarskog primorja, u ljetovalištima na području od Brela do Gradca prošle je godine bilo 550.485 stranih gostiju, ili šest posto više nego 2009. godine, a ostvarili su 3,8 milijuna noćenja, što je sedam posto više.

Domaćih je gostiju na Makarskom primorju bilo 46.370, a ostvarili su 290.256 noćenja, što je tri posto manje nego ljeti 2009.

Hotelijeri ističu kako su prošlogodišnji rezultati turističkog poslovanja, unatoč manjim potresima na stranome turističkom tržištu, bili očekivani. Dodaju kako je poslovni učinak 2010. bio u granicama očekivanoga i mogućeg, a oko 1,6 milijuna turističkih noćenja bolji je rezultat nego godinu prije.

Izvan pansionska potrošnja, kažu u hotelskim kućama Brela, Makarske i Tučepa te u drugim hotelima na Makarskoj rivijeri, slična je pretprošloj godini, a ukupni financijski učinak zadovoljio je planove i realna očekivanja hotelijera.

Autokampovi su lani ostvarili oko 250 tisuća noćenja, slično kao pretprošle godine, a kvalitetan turistički promet ostvaren je u privatnom smještaju iako su vlasnici početkom ljeta govorili o lošoj turističkoj sezoni.
Naime, u sobama i apartmanima privatnih kućevlasnika ostvareno je više od 2,1 milijun registriranih turističkih noćenja, što je premašilo učinak iz 2009.

Nije bilo povećanja smještajnih kapaciteta, a ni pomaka u sezonskom poslovanju, ističu u turističkim uredima i dodaju kako je na toj rivijeri smanjen broj registriranih turističkih postelja pa je prijavljivanje gostiju ponajprije rezultat paušalnog plaćanja boravišne pristojbe.

Po podacima turističkih ureda, najbrojniji su lani bili Česi, Slovaci, Poljaci, Nijemci, Norvežani, Britanci i gosti iz susjedne BiH.

Za ovu godinu očekivanja su optimistična, a u hotelskim se kućama nadaju da će ljeto 2011. biti bez većih potresa te da će rezultati po broju gostiju, noćenjima i prihodu biti bolji nego lani. (Hina)

Pisane vijesti