Na 23. Vinistri oko 130 vinara i proizvođača vinarske opreme

Slika /arhiva/P-H20160513010447.jpg

Na ovogodišnjoj, 23. Vinistri u Poreču predstavlja se oko 130 vinara i proizvođača vinarske opreme, a otvarajući u petak tu manifestaciju predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako upravo Vinistra daje snažan doprinos daljnjem brendiranju Istre kao vinske regije. Na svečanosti otvorenja Vinistre u Poreču bili su i ministri turizma, prometa i poljoprivrede - Anton Kliman, Oleg Butković te Davor Romić, predstavnici lokalnih vlasti, gospodarstvenici i brojni gosti.Predsjednica Republike i premijer Tihomir Orešković uz ostalo su istaknuli i kako Hrvatska ima kvalitetna vina, ali kako bi trebalo povećati količine.

Na ovogodišnjoj, 23. Vinistri u Poreču predstavlja se oko 130 vinara i proizvođača vinarske opreme, a otvarajući u petak tu manifestaciju predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako upravo Vinistra daje snažan doprinos daljnjem brendiranju Istre kao vinske regije.

Na svečanosti otvorenja Vinistre u Poreču bili su i ministri turizma, prometa i poljoprivrede - Anton Kliman, Oleg Butković te Davor Romić, predstavnici lokalnih vlasti, gospodarstvenici i brojni gosti.

Predsjednica Republike i premijer Tihomir Orešković uz ostalo su istaknuli i kako Hrvatska ima kvalitetna vina, ali kako bi trebalo povećati količine. "Teran, malvazija, merlot sinonim su izvrsnih vina u svjetskim razmjerima. Podupirem prijedlog premijera Tihomira Oreškovića koji smatra kako imamo kvalitetu ali nam je sada potrebna kvantiteta. Susrela sam se s mnogim uglednicima koji su me pitali imamo li dovoljno količine da bi ste izvozila naša sjajna vina", zaključila je.

Premijer je napomenuo i kako je, prije nego što je postao predsjednikom Vlade, često u Istri organizirao poslovne sastanke i tako nastupao kao svojevrsni veleposlanik ovog "raja na zemlji" te kolegama predstavljao našu zemlju, kulturu, ali i vina.

Istarski župan Valter Flego kazao je kako je Istra ovom manifestacijom ponovno dokazala svoj status zlatne regije vina te kako Vinistra iz godine u godinu diže kvalitetu vina i kompetenciju vinara.

"Priča o vinu je ujedno priča o uspjehu istarskih vinara, ali i o njihovom svakodnevnom mukotrpnom radu i predanom poslu. U vinu se iščitava istarski identitet", naglasio je Flego.
Predsjednik Udruge Vinistra Nikola Benvenuti poručio je kako je iza istarskih vinara jedna odlična vinska godina te kako je Istra kao vinska regija pokazala veliki potencijal. 

Uoči 23. Vinistre održano je ocjenjivanje vina, na koje je stigao rekordan broj uzoraka, više od 440, a zbog izvrsne kakvoće vina iz prošlogodišnje berbe dodijeljeno je čak 129 zlatnih medalja.

(Hina/FaH)



Pisane vijesti