Na 2. sjednici Međuministarskog vijeća za turizam predstavljen nacrt Akcijskog plana konkurentnosti turizma

Slika /arhiva/131210-mmv1.jpg

U Ministarstvu turizma održana je druga sjednica Međuministarskog stručnog vijeća za turizam, na kojoj su dr. Neven Ivandić i dr. Ivo Kunst iz Instituta za turizam, održali prezentaciju nacrta Akcijskog plana podizanja konkurentnosti hrvatskog turizma. Međuministarskim vijećem predsjedava zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić koji je uvodno naglasio: „Ovaj Akcijski plan konkurentnosti pripremamo kako bismo vidjeli na koje točno mjere možemo utjecati kako bismo poboljšali konkurentnost hrvatskog turizma. Hrvatska je ove godine po turističkoj konkurentnosti na 35. mjestu, dok je na ljestvici ukupne globalne konkurentnosti na 75. mjestu. Iako turizam odskače u odnosu na druge sektore, naš je glavni cilj do 2020. godine biti među 20 turistički najkonkurentnijih zemalja. Taj cilj možemo ostvariti samo u suradnji s drugim ministarstvima.“ Akcijski plan konkurentnosti obrađuje glavni razvojni cilj turizma RH, odnosno predložit će konkretne aktivnosti i mjere potrebne za podizanje ukupne konkurentnosti turističkog sektora.

U Ministarstvu turizma održana je druga sjednica Međuministarskog stručnog vijeća za turizam, na kojoj su dr. Neven Ivandić i dr. Ivo Kunst iz Instituta za turizam, održali prezentaciju nacrta Akcijskog plana podizanja konkurentnosti hrvatskog turizma. Međuministarskim vijećem predsjedava zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić koji je uvodno naglasio:

„Ovaj Akcijski plan konkurentnosti pripremamo kako bismo vidjeli na koje točno mjere možemo utjecati kako bismo poboljšali konkurentnost hrvatskog turizma. Hrvatska je ove godine po turističkoj konkurentnosti na 35. mjestu, dok je na ljestvici ukupne globalne konkurentnosti na 75. mjestu. Iako turizam odskače u odnosu na druge sektore, naš je glavni cilj do 2020. godine biti među 20 turistički najkonkurentnijih zemalja. Taj cilj možemo ostvariti samo u suradnji s drugim ministarstvima.“ Akcijski plan konkurentnosti obrađuje glavni razvojni cilj turizma RH, odnosno predložit će konkretne aktivnosti i mjere potrebne za podizanje ukupne konkurentnosti turističkog sektora.

U pripremi same Studije konkurentnosti, vrednuju se 79 kriterija, od kojih, kao tijela javne uprave, možemo utjecati samo na jedan dio. Stoga je na sastanku istaknuto da trebamo raditi intenzivno na 15-tak mjera koje su najizglednije da ćemo uspjeti realizirati kako bismo dugoročno ostvarili zadane ciljeve.

Međuministarsko vijeće je konstituirano u skladu sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma, a s ciljem formaliziranja čvršće suradnje između ministarstava u njezinom efikasnom provođenju. Međuministarsko vijeće sačinjavaju predstavnici ministarstava, u rangu zamjenika ministara, i to Ministarstva turizma, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva kulture, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravlja te Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

Nakon što je na 1. sjednici Međuministarskog vijeća bila prezentirana Strategija razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, Ministarstvo turizma započelo je s njenom intenzivnom implementacijom te s radom na 18 od 26 mjera turističke politike. Akcijski plan podizanja konkurentnosti hrvatskog turizma jedan je od sedam akcijskih planova, koje Institut za turizam radi za ministarstvo, a ostalih šest akcijskih planova ujedno će biti i podloga za daljnje apliciranje na sredstva iz EU fondova.



Pisane vijesti