Muzej Zagreb 80-ih svečano otvoren u Šangaju

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/SHANGHAI MEMU 3.PNG

Muzej Zagreb 80-ih, u suradnji s TZ grada Zagreba, u petak je svečano otvoren na kineskom tržištu u okviru Muzeja 80-ih pod nazivom Shangai 80s - Zagreb 80s. U centru Šangaja, na lokaciji Cool Docks u blizini Bunda, atraktivne turističke pješačke zone, izložba će biti otvorena do 29. 2. 2020. godine, a zatim će kroz 10 godina obići sve velike kineske gradove.

U središtu Šangaja, na lokaciji Cool Docks u neposrednoj blizini Bunda, atraktivne turističke pješačke zone, izložba će biti otvorena do 29. 2. 2020. godine, a zatim će kroz 10 godina postav ovog zagrebačkog muzeja obići sve velike kineske gradove.
 
Na svečanom otvorenju prisustvovali su visoki uzvanici poslovnog i kulturnog svijeta Šangaja, organizatorica projekta Muzeja 80-ih „Shangai 80s - Zagreb 80s“ Memory Bai i predstavnica zagrebačkog Muzeja 80-ih Anastasija Knežević te veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini, NJ.E. gospodin Dario Mihelin koji je tom prigodom izjavio: „Nakon vrlo dinamične Godine kulture i turizma u kojoj su građani Hrvatske i Kine puno novoga naučili jedni o drugima kroz kulturne projekte i turističku promidžbu, njezino službeno zatvaranje u Kini obilježavamo izložbom razdoblja 80-ih koja će nam pokazati koliko su se oba društva promijenila u posljednjih tridesetak godina, zahvaljujući trudu gospođe Memory Bai, Muzeja Zagreb 80'-ih i Turističke zajednice grada Zagreba. Hrvatska i Kina su, citirat ću predsjednika Državnog vijeća NR Kine, Lija Keqianga, u dijamantnom razdoblju, u odnosima koji snažno napreduju i koji nas ujedno, zahvaljujući takvom intenzitetu, međusobno zbližavaju, ne samo u političkom i ekonomskom, nego sveopćem društvenom i kulturnom smislu. Dokaz tome je i broj kineskih turista koji dolazi u posjet Hrvatskoj, a za koje očekujemo da će do kraja ove godine doći do pola milijuna turista, no i sve veće zanimanje Hrvata za Kinu kao kolijevku drevne civilizacije, ujedno i modernu gospodarsku velesilu. Iznimno me veseli pojačano predstavljanje Republike Hrvatske u Šangaju, Grada Zagreba posebice, ususret 40. godišnjici prijateljstva dvaju gradova 2020. Ove godine je tako otvorena šangajska franšiza Muzeja iluzija, a nedavno i izložba blagdanskih čestitki Muzeja za umjetnost i obrt u Muzeja umjetnosti Minsheng.“
 
„Nakon Muzeja prekinutih veza, Muzeja Iluzija te tematske izložbe Muzeja za umjetnost i obrt, ovo je još jedan zagrebački muzej koji se predstavlja u Šangaju u suradnji Turističke zajednice grada Zagreba i Muzeja Zagreb 80-ih. Podržavamo ovaj jedinstveni projekt te smatramo da će izložbeni postav iz osamdesetih godina na zanimljiv način predstaviti i promovirati turističku ponudu grada Zagreba u NR Kini. Naš grad bilježi konstantan porast broja kineskih turista, a kako je 2019. godina Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma, vjerujemo da će navedeni projekt doprinijeti učvršćivanju turističkih, kulturnih i prijateljskih veza dvaju gradova, Zagreba i Šangaja, čije prijateljstvo će sljedeće godine obilježiti 40 godina“, poručila je direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld.
 
Podsjećamo, 2018. godine su gosti iz Kine ostvarili 37% više dolazaka (57.861) i 43% više noćenja (81.027), čime su zauzeli 5. mjesto ukupnih dolazaka i 7. mjesto ukupnih noćenja u Zagrebu. Dobre rezultate ostvaruju i ove godine pa su se, tako, u prvih deset mjeseci popeli na 4. mjesto po ostvarenim dolascima te na 5. mjesto po registriranim noćenjima.

Ostale vijesti