Mobilnost i turizam mladih pridonosi stabilizaciji regije

Slika 23.4.2009

Regionalna mobilnost mladih i omladinski turizam mogu pomoći stabilizaciji regije Balkana te prevladavanju nerazumijevanja i predrasuda u državama, istaknuli su sudionici današnjeg radnog sastanka "Dijalog o mobilnosti, putovanjima i turizmu mladih" kojeg su u Zagrebu organizirali Mreža mladih Hrvatske, Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) u suradnji s Omladinskom informativnom agencijom Bosne i Hercegovine (OIA) i Mrežom mladih Jugoistočne Europe.

Sastanak je okupio 30-ak sudionika, među kojima predstavnike ministarstva turizma, obitelji i obrazovanja, turističkih zajednica, Grada Zagreba, te različitih nevladinih udruga koje se bave mobilnošću, obrazovanjem, turizmom i kulturom mladih.

Prije Zagreba sličan je sastanak održan i u Sarajevu, slijedi još jedan u Beogradu, a sve kako bi se zemlje i mladi regije bolje pripremili za temu mobilnosti mladih kojoj će biti posvećena i predstojeća Europska konferencija u Beogradu 8. i 9. svibnja ove godine, najavio je Jan Zlatan Kulenović iz OIA-e.

Ta će konferencija u organizaciji Vijeća Europe okupiti predstavnike 40 europskih zemalja.

Jedna od podtema te konferencije, po riječima tajnika HFHS-a Dražena Gečevića, bit će i kako povećati broj povlastica za mlade putnike te kako unaprijediti suradnju s javnim vlastima i turističkim sektorom.

Istaknuvši da se mobilnost mladih najviše veže uz pojam omladinskog turizma ili putovanja mladih kazao je i da je taj segment jedan od najbrže rastućih u ukupnom svjetskom turizmu te čini 25 posto svih putovanja u svijetu.

Kao takav svakoj zemlji koja razvija infrastrukturu za smještaj i boravak mladih putnika donosi značajne prihode, ali i razvoj turizma te nove kulturološke i sociološke vrijednosti. To je ujedno nazvao i 'najrasprostranjenijim sredstvom' međunarodne i regionalne razmjene jer mladi ne putuju samo zbog zabave nego ih sve više to čini zbog obrazovanja, posla i upoznavanja drugih kultura.

Skrenuvši pažnju na hostele i drugu potrebnu, a još nedostatnu infrastrukturu za mlade turiste u Hrvatskoj, direktor HFHS-a Tihomir Plejić ocijenio je da se tek zadnje dvije tri godine o tome u hrvatskom turizmu ozbiljnije promišlja. (Hina)



Pisane vijesti