​MINT: dodatnih 32,4 mln kuna za poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva

  • Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/190424_inter_000.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar Cappelli danas je potpisao 22 ugovora u iznosu više od 32 milijuna kuna, s predstavnicima ustanova za obrazovanje odraslih i udruga u sektoru turizma i ugostiteljstva, u sklopu natječaja za poboljšanje pristupa ranjivim skupinama tržištu rada. S obzirom na znatan broj kvalitetnih projekata, aktivirana je rezervna lista i povećana alokacija za one koji nisu uspjeli ući u prvobitnu financijsku omotnicu Poziva realiziranog prošle godine s iznosom od 31,5 milijuna kuna.

Ovim natječajem financiraju se projekti koji pridonose povećanju zapošljivosti ranjivih skupina: nezaposlenih, osoba mlađih od 25 godina, starijih od 54 godine te osoba s invaliditetom.

Ukupna vrijednost dodijeljenih sredstava, u okviru Poziva, ovom je dodjelom povećana na više od 63 milijuna kuna, od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira 85%, odnosno 53,5 milijuna kuna.

„Ova Vlada svjesna je važnosti i mogućnosti koje turizam nudi te stoga mnogo napora ulažemo u edukaciju, aktivaciju i popularizaciju turističkih i ugostiteljskih zanimanja. Kroz ovaj projekt osigurali smo dosad više od 63 milijuna kuna, a njime želimo omogućiti i olakšati pristup ranjivih skupina tržištu rada u turizmu. Turizam možemo razvijati jedino sinergijom javnog, privatnog i civilnog sektora jer je turizam industrija doživljaja i emocija. Svatko može biti dio uspjeha hrvatskog turizma i zato je važno je da svi zajedno nastavimo raditi na stvaranju konkurentnog i socijalno odgovornog turizma u Hrvatskoj“ istaknuo je ministar Cappelli prilikom svečanosti uručivanja ugovora.
 
Uz ministra Cappellija danas je na javnom potpisivanju ugovora sudjelovao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar kao supotpisnik te državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić kao predstavnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava, odnosno Upravljačkog tijela za Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.
 
„Iz Europskog socijalnog fonda za socijalno uključivanje različitih ranjivih skupina do sada smo ugovorili 2 milijarde i 300 milijuna kuna. Posebno bih željela istaknuti uspješne projekte poput programa „Zaželi“, produljeni rad vrtića, osiguravanje osobnih asistenata za osobe s invaliditetom. Pozivom za koji su danas potpisani ugovori odgovorit ćemo na potrebe ranjivih skupina koje ćemo dodatno educirati i omogućiti im da stječu nova stručna i praktična znanja. Kroz ovaj Poziv ranjive skupine učinit ćemo lakše zapošljivima, što je u skladu s politikom zapošljavanja ove Vlade u koju smo u prve dvije godine mandata uložili 4,5 mlrd kn, a samo ove godine dodatne dvije milijarde“ izjavila je državna tajnica Burić.
 
Opći cilj Poziva bio je povećanje zapošljivosti ranjivih skupina kroz obrazovanje i stručno usavršavanje s ciljem uključivanja na tržište rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, a specifični ciljevi Poziva su sljedeći: poboljšanje stručnih i pedagoških vještina i znanja stručnjaka iz turističko-ugostiteljskog sektora, odnosno predavača i mentora, stjecanje stručnih znanja ranjivih skupina potrebnih za rad u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz razvoj i provedbu programa osposobljavanja i/ili usavršavanja te organiziranu praktičnu nastavu na radnom mjestu kod poslodavaca te stjecanje općih kompetencija i „mekih vještina“ (poput vještina komunikacije, elementarne pismenosti, proaktivnog stava i profesionalnog ponašanja, poduzetništva, gostoljubivosti i multikulturalnosti) ranjivih skupina kroz razvoj i provedbu programa osposobljavanja i/ili usavršavanja te organiziranu praktičnu nastavu na radnom mjestu kod poslodavaca.
 
Projekte su mogle prijaviti ustanove za obrazovanje odraslih i udruge koje djeluju u sektoru turizma i ugostiteljstva uz obavezno partnerstvo. Partneri su mogli biti ustanove za obrazovanje odraslih, udruge, poslodavci/gospodarski subjekti (trgovačko društvo, obrt, zadruga, trgovac pojedinac, javna ustanova) te regionalni ili područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
 
Druga Odluka o financiranju može se pronaći na stranicama Ministarstva turizma ovdje; te na stranicama natječaja Europskog socijalnog fonda; kao i na stranici Europski strukturni investicijski fondovi.
 

 

Pisane vijesti