Ministrica turizma i sporta RH Nikolina Brnjac i potpredsjednica Vlade i ministrica turizma Republike Bugarske Mariyana Nikolova potpisale Memorandum o razumijevanju

Slika /2020_bd/201008_rh-rg_1.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je bilateralni sastanak s bugarskom potpredsjednicom Vlade i ministricom turizma Mariyanom Nikolovom.  Ministrice su potpisale i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i Ministarstva Republike Bugarske za jačanje suradnje u području turizma.

Sugovornice su se složile kako dvije zemlje održavaju bliske, prijateljske i odlične političke odnose koje se kontinuirano nastoji produbiti u područjima od zajedničkog interesa. Turizam je obostrano prepoznat kao jedan od sektora u kojima je moguće jačanje daljnje suradnje.
 
Ministrica Brnjac predstavila je rezultate ostvarene u turističkom prometu RH tijekom prvih devet mjeseci ove godine, koji su premašili početne prognoze Svjetske turističke organizacije. Možemo biti zadovoljni da smo, obzirom na okolnosti i izazove pandemije Covid-19, ostvarili vrlo uspješnu dosadašnju godinu u kojoj se naš turistički sektor pokazao kao vrlo prilagodljiv i inovativan. Ministrica Brnjac dodala je i da bi takve pozitivne rezultate turističke sezone bilo teško postići bez postojećih Vladinih mjera za potporu turističkom sektoru, ali i onih koje su predviđene za predstojeće razdoblje, prvenstveno u cilju očuvanju radnih mjesta. Od velike važnosti za daljnje mjere bit će i novi instrument EU usmjeren na oporavak i otpornost gospodarstva od krize izazvane koronavirusom zaključile su sugovornice.
 
„Odluka Vlade Republike Hrvatske da kroz paket pomoći osigura održivost turističkog sektora i kvalitetan rad Stožera civilne zaštite donošenjem potrebnih epidemioloških odluka doprinijeli su pozicioniranju Hrvatske kao sigurne destinacije. Tu prepoznatljivost trebamo održati kao naš trajni zaštitni znak. Razvoj raznolike ponude i poticanje potražnje preduvjet su za cjelogodišnji turizam kojem težimo. Danas smo potpisali s bugarskom stranom Memorandum o suradnji s ciljem proširenja turističke suradnje. Taj će Memorandum omogućiti suradnju kroz razmjenu znanja, iskustava i dobrih praksi u području svih oblika turizma, a posebno dragocjena za Hrvatsku su bugarska iskustva u područjima zimskog i zdravstvenog turizma", kazala je ministrica Brnjac.
 
U razgovoru o turističkoj statistici, bilježi se da smo u 2019. godini imali porast od 3% u dolascima (65 862) s bugarskog tržišta i 5% u noćenjima (136 209), u odnosu na godinu ranije, dok su ove godine te brojke u padu. U izazovima nametnutima globalnom pandemijom Covid-19, u prvih devet mjeseci 2020. godine s bugarskog tržišta bilježimo pad u dolascima od 76,3% (13 863) te pad u noćenjima od 62,2% (46 078) u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Bugarski turisti najviše su posjećivali Zagreb, Dubrovnik, te Istru i Kvarner, a većina njih najčešće je boravila u hotelskom smještaju. U 2019., Bugarska je zauzela 39. mjesto među emitivnim tržištima.

Priopćenja