​Ministrica Brnjac u Opatiji o važnosti dobre epidemiološke situacije za uspjeh turističke sezone

Slika /2021_ilustrac_f/210701_opatija2.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je u Opatiji s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave te predstavnicima turističkog sektora održala sastanak županijskog izvještaja o provođenju mjera u turističkom sektoru u cilju što uspješnije i sigurnije turističke sezone. Na sastanku je naglašena važnost cijepljenja, tijek projekta Safe stay in Croatia, ali i koje je aktivnosti potrebno dodatno intenzivirati na županijskom nivou kako bi Hrvatska zadržala status sigurne turističke destinacije.

„Uspjehu turističke sezone možemo doprinijeti svi odgovornim ponašanjem - pridržavanjem epidemioloških mjera i intenziviranjem procesa cijepljenja. Svim predsjednicima turističkih zajednica uputili smo i službeni dopis u kojem ih još jednom pozivamo na suradnju i odgovornost, posebice prilikom organiziranja manifestacija. Iako smo ispunili sve preduvjete za uspješnu sezonu dobra epidemiološka situacija ostaje ključna“, poručila je ministrica Brnjac te dodala kako je stanje u Primorsko-goranskoj županiji zadovoljavajuće što potvrđuje i broj od 2,2 milijuna turističkih noćenja od početka godine te kako će Ministarstvo turizma i sporta intenzivirati aktivnosti oko jačeg pozicioniranja Kvarnera kao destinacije zdravstvenog turizma, ali i prepoznatljivosti Gorskog kotara na turističkoj karti Hrvatske.
 


Ministrica je također istaknula da je danas na sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena i Odluka o donošenju programa potpora male vrijednosti za pomoć pogođenim djelatnostima iz prometnog sektora, turističkog sektora te industrije kulturnih i umjetničkih događanja za pokretanje i normalizaciju tekućeg poslovanja uslijed aktualne pandemije COVID – 19, kojom će se između ostalog putničkim agencijama i organizatorima putovanja omogućiti korištenje potpora za nadoknadu dijela ili svih plaćenih troškova poslovanja i to onima koji su tijekom 2020., odnosno 2021. godine pretrpjeli pad poslovnih prihoda u odnosu na 2019. godinu od najmanje 75 posto.

Za tu svrhu osigurano je 36 milijuna kuna, dok najveći iznos potpore ne može biti veći od 10 tisuća kuna po prosječnom broju zaposlenih na godišnjoj razini u turističkoj agenciji. Na sjednici Vlade donesen je i Prijedlog odluke o dopuni Odluke o usvajanju Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji COVID-a 19 i usvajanju izmjena i dopuna Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji COVID-a 19, kojim se otvara dodatna mogućnost poduzetnicima za ostvarivanje dobivanja potpore u obliku jamstva po ovom Programu ukoliko su isti koristili maksimalne iznose potpore temeljem ostalih mjera sadržanih u okviru Privremenog okvira, dok ukupan iznos Programa ostaje isti kao i do sada – 1,5 milijardi kuna.
 
Prema podacima iz sustava eVisitor, Primorsko-goransku županiju je od početka godine do danas posjetilo 457.000 turista koji su ostvarili 2,2 milijuna noćenja, što predstavlja rast od 47 posto u dolascima i 32 posto u noćenjima u odnosu na prošlu godinu. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke (479.000) i Slovenije (391.000), dok su najposjećenije destinacije, odnosno destinacije s najviše noćenja u navedenom razdoblju Mali Lošinj (286.000), Krk (197.000) i Crikvenica (194.000).
 
Uz ministricu Brnjac sastanku su prisustvovali župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin, načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović te ostali predstavnici javnog i privatnog turističkog sektora.

Priopćenja