Ministrica Brnjac u Hvaru o turističkim aktivnostima Splitsko – dalmatinske županije

Slika /2021_ilustrac_f/Sastanak Hvar.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je u gradu Hvaru s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave te predstavnicima turističkog sektora održala prvi sastanak županijskog izvještaja o provođenju mjera u turističkom sektoru u cilju što uspješnije i sigurnije turističke sezone.

Na sastanku je bilo riječi o tijeku projekta Safe stay in Croatia, važnosti cijepljenja, realizaciji turističkog prometa te o aktivnostima koje je na županijskom nivou potrebno dodatno intenzivirati kako bi Hrvatska zadržala status sigurne turističke destinacije.

“Zadovoljni smo realizacijom turističkog prometa, ostvareno je dva milijuna dolazaka deset dana prije nego prošle 2020. godine. Zadovoljavajuća je situacija i u Splitsko – dalmatinskoj županiji - najave su dobre, intenzivirao se zračni, željeznički i cestovni promet. Vjerujem kako će se dodatno ubrzati proces cijepljenja turističkih djelatnika u Splitsko – dalmatinskoj županiji što će znatno doprinijeti da Hrvatska u mjesecima pred nama i zadrži status odgovorne i kvalitetno pripremljene turističke destinacije. Situacija koja se dogodila u Zadru svima nam je upozorenje kako moramo biti i dalje odgovorni i poštivati sve epidemiološke mjere jer je samo jedan događaj dovoljan kako bi se promijenila epidemiološka slika. Zato još jednom pozivam sve na poštivanje mjera, odgovornost, ozbiljnost i još veću angažiranost u svim potrebnim aktivnostima kako bismo ostvarili uspješnu sezonu”, poručila je ministrica Nikolina Brnjac.

Prema podacima iz sustava eVisitor, Splitsko-dalmatinsku županiju je od početka godine do danas posjetilo 276.000 turista koji su ostvarili 1.355.000 noćenja, što predstavlja rast od 88 posto u dolascima i 80 posto u noćenjima u odnosu na prošlu godinu. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Poljske (197.000), Njemačke (163.000) i Češke (119.000), dok su najposjećenije destinacije, odnosno destinacije s najviše noćenja u navedenom razdoblju Split (255.000), Makarska (100.000) i Seget (97.000).

Uz ministricu Brnjac sastanku su prisustvovali dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, gradonačelnik Hvara Rikardo Novak, gradonačelnik Starog Grada Antonio Škarpa, ravnateljica splitsko-dalmatinskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Željka Karin, predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak, predsjednica Udruge privatnih iznajmljivača Martina Nimac Kalcina, predstavnica Strukovne grupacije pružatelja usluga smještaja na plovnim objektima – charter Županijske komore Split Nataša Bušić te ostali predstavnici javnog i privatnog turističkog sektora.



Priopćenja