Ministrica Brnjac s veleposlanikom Ujedinjene Kraljevine Andrewom Dalgleishom razgovarala o predstojećoj turističkoj sezoni

Slika /2021_ilustrac_f/210318_mints2.jpg

Ministrica Nikolina Brnjac danas je održala sastanak s veleposlanikom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrewom Dalgleishom.

Veleposnik Dalgleish i ministrica Brnjac na sastanku su razmijenili informacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, važnosti nastavka turističkih kretanja, te su razgovarali o prijedlogu Europske komisije o uvođenju tzv. Zelenih digitalnih potvrda te pozicioniranju Hrvatske kao destinacije poželjne za digitalne nomade. Ministrica Brnjac upoznala je veleposlanika Dalgleisha kako Vlada Republike Hrvatske redovito koordinira stavove vezano uz uvjete prelaska granice, imajući u vidu epidemiološku situaciju u RH, ali i u zemljama u okruženju.
 
Ministrica Brnjac predstavila je i projekt Safe stay in Croatia, kojim  se turistički dionici i svi ostali dionici u lancu putovanja u RH potiču na pridržavanje epidemioloških mjera. Istaknula je kako su na web stranici projekta na devet jezika dostupne sve relevantne informacije o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, uključujući i kartu Republike Hrvatske po županijama s 14 dnevnom incidencijom, kao i telefonski broj za slučaj sumnje na zarazu, a priprema se i popis punktova za testiranje turista.
 
Veleposnik Dalgleish upoznao je ministricu Brnjac s epidemiološkom situacijom u Ujedinjenoj Kraljevini, mjerama koje su u tamo trenutno na snazi, te uvjetima povratka UK državljana iz trećih zemalja.  Izrazio je zadovoljstvo predstavljenim Safe stay in Croatia projektom koji pruža dodatne sigurnosne standarde u turističkom sektoru i izrazio nadu kako će se uskoro Ujedinjena Kraljevina otvoriti za turistička putovanja.
 
 
Pandemija je nažalost prošle godine negativno utjecala na turistička kretanja između Ujedinjene Kraljevine i Hrvatske, uz ostalo i zbog činjenice da je Hrvatska za UK avio-destinacija. Za Hrvatsku je iznimno bitno osigurati uvjete kako bi se broj britanskih turista u Hrvatskoj što prije vratio na razinu prije pandemije, u čemu će važnu ulogu imati dobra procijepljenost i povratak povjerenja turista u putovanje zrakoplovom. Također će se urediti i jasna i predvidljiva pravila za ulazak građana Ujedinjene Kraljevine u RH.
 
Ministrica je istaknula kako je danas otvoren dijalog između dvije strane o olakšavanju putovanja te će Hrvatska biti spremna primiti turiste iz UK čim im to epidemiološka pravila u matičnoj državi omoguće.
 
Prema dostupnim podacima, Hrvatska je u Ujedinjenoj Kraljevini i dalje percipirana kao destinacija „visoke vrijednosti“, UK turoperatori i zrakoplovni prijevoznici i dalje imaju veliki interes za nastavak letenja prema našoj destinaciji.  U tom kontekstu je posebno važno istaknuti kako je početkom studenog 2020. godine, Hrvatska uvrštena u top tri svjetske destinacije u kategoriji „Best Country Award 2020“ koju dodjeljuju jedne od najuglednijih UK novina The Times & The Sunday Times s preko 16 milijuna čitatelja mjesečno.
 
„Raduje nas činjenica kako je destinacija Hrvatske i dalje u Ujedinjenoj Kraljevini percipirana kao visokokvalitetna, poželjna i sigurna. Danas je otvoren dijalog s britanskom stranom oko modaliteta olakšavanja putovanja između Republike Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine. Hrvatska će za britanske turiste biti otvorena čim oni budu u mogućnosti putovati, imajući na umu kako je polazna točka za sva turistička putovanja epidemiološka situacija u obje zemlje“, poručila je ministrica Brnjac te dodala kako će Hrvatska i UK nastaviti njegovati i jačati suradnju u području turizma i sporta.

Priopćenja