​Ministrica Brnjac održala sastanak s češkim ministrom vanjskih poslova Tomášom Petřičekom

  • Slika /2021_ilustrac_f/210317_mints3.jpg
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu turizma i sporta ministrica Nikolina Brnjac održala je sastanak s ministrom vanjskih poslova Češke Republike Tomášom Petřičekom. Na sastanku se razgovaralo o suradnji Hrvatske i Češke u području turizma i sporta, o epidemiološkoj situaciji, nastavku turističkih kretanja te projektu Safe stay in Croatia.

„I u ovom pandemijskom razdoblju Hrvatska je poželjna autodestinacija češkim turistima. Tijekom 2020. godine ostvarili smo preko 500 tisuća dolazaka čeških turista te više od 3,5 milijuna noćenja. Česi su najveći interes pokazali za Split, Istru i Zadar te za privatni smještaj i kampove“, na početku sastanka istaknula je Brnjac.
 
Ministri su se složili kako je pandemija značajno utjecala na turizam te zauvijek promijenila paradigmu industrije putovanja. Na sastanku se razgovaralo i o Zelenim digitalnim potvrdama, koje nikako ne bi smjele biti diskriminirajuće prema osobama koje se nisu u mogućnosti cijepiti već bi takve potvrde trebale olakšavati i ubrzati putovanja.  
 
Imajući na umu kako će i ovu turističku godinu obilježiti stanje epidemiološke situacije u Hrvatskoj, ali i zemljama u okruženju, ministrica Brnjac prezentirala je ministru Petřičeku projekt Safe stay in Croatia kojim Hrvatsku nastojimo pozicionirati kao sigurnu i poželjnu destinaciju na našim emitivnim tržištima, ali i prioritet staviti na zaštitu zdravlja turista i građana uvođenjem zdravstvenih protokola.
 
I Brnjac i Petřiček smatraju kako je cijepljenje turističkog sektora izuzetno važno, kao i mogućnost testiranja turista na više punktova.
 
„Hrvatska i Češka nastavljaju njegovati dobre međusobne odnose i suradnju u području turizma i sporta“, zaključila je Brnjac.
 
Osim ministrice Brnjac i ministra Petřičeka sastanku je prisustvovala izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Češkoj Republici Ljiljana Pancirov, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek te ravnateljica  Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić.

Priopćenja