Ministrica Brnjac primila u nastupni posjet veleposlanicu Japana Misako Kaji

Slika /2021_ilustrac_f/210319_mints.jpg

Ministrica Nikolina Brnjac danas je u nastupni posjet primila veleposlanicu Japana Misako Kaji te su izmijenile informacije o turističkoj i sportskoj povezanosti Hrvatske i Japana. Ministrica je predstavila projekt  Safe stay in Croatia, kojim se turistički dionici i ostali u lancu putovanja u Hrvatskoj potiču na pridržavanje epidemioloških mjera.

Istaknula je kako su na web stranici projekta na devet jezika dostupni svi protokoli te sve relevantne informacije o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

Veleposlanica Kaji izrazila je veliko zadovoljstvo ovim projektom te istaknula kako će to japanskim turistima biti veliki poticaj za dolazak u Hrvatsku, čim epidemiološka situacija bude dozvoljavala njihovo putovanje.
 
Veseli nas što su japanski turisti zainteresirani za dolazak u Hrvatsku i s našim projektom Safe stay in Croatia možemo im jamčiti sigurnost. Hrvatska će biti otvorena za japanske turiste čim njima budu omogućena putovanja, s time da je epidemiološka situacija u obje zemlje ključna za sva turistička kretanja“, rekla je Brnjac.
 
Veleposlanica Kaji izvijestila je o pripremi Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, naglasivši kako njihovo održavanje nije upitno, ali da se još mora donijeti odluka hoće li se natjecanja održavati u prisustvu gledatelja.
 
Hrvatska do sada ima 27 sportašica i sportaša u pojedinačnim sportovima te jednu momčad, vaterpoliste, koji su se plasirali na Olimpijske igre i vjerujemo kako će se do Igara taj broj još povećati. Ne sumnjamo kako će sve biti održano na najvišem nivou, i u organizacijskom i sigurnosnom smislu što se tiče zadovoljavanja svih epidemioloških uvjeta“, rekla je ministrica Brnjac.
 
Veleposlanica Kaji istaknula je suradnju grada Tokamachija s Hrvatskom, koja datira još od 2002. godine kada je taj grad bio domaćin hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji za vrijeme Svjetskog prvenstva, a i sada je grad domaćin hrvatskim sportašima koji se pripremaju za OI.
 
Na kraju, s obzirom na veliko iskustvo Japana u saniranju posljedica potresa, veleposlanica Kaji ponudila je svu stručnu pomoć japanske države oko sigurnosnih aspekata i ublažavanja posljedica potresa te pozvala Hrvatsku da se uključi u EXPO2025 kojem je domaćin Japan 2025. godine.

Priopćenja