Ministrica Brnjac na turističkom sajmu IFTM TOP RESA u Parizu

  • Slika /2021_ilustrac_f/211006_Pariz_štand.jpg
  • Slika

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac boravila je u dvodnevnom posjetu Parizu gdje je obišla turistički sajam IFTM TOP RESA, vodeći francuski međunarodni sajam putovanja i turizma na kojem sudjeluje više od 30.000 turističkih profesionalaca uz prisustvo više od 1600 turističkih brandova, a koji se održava od 5. do 8. listopada u Parizu.

IFTM Top Resa je sajam koji na jednom mjestu predstavlja turističke inovacije, pokriva sve turističke sektore te je vodeći događaj za umrežavanje namijenjen profesionalcima u turizmu, a Hrvatska je na sajmu predstavljena na štandu u organizaciji predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj.

Hrvatska je na francuskom tržištu prepoznata kao sigurna destinacija za kojom iz godine u godinu postoji sve veći interes. Riječ je o turistima s iznadprosječnom dnevnom potrošnjom te tržištu s kojeg godišnje ostvarujemo prihode i veće od 300 milijuna eura. S obzirom na veličinu te potencijal ovog tržišta koji uključuje sklonost francuskih turista za putovanjima više puta godišnje, veliki broj dana godišnjeg odmora te blizine tržišta, cilj nam je daljnje pozicioniranje i jačanje promocije Hrvatske na tom tržištu.“, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac prilikom boravka na sajmu IFTM Top Resa u Parizu.

Tijekom boravka u Parizu, ministrica Brnjac susrela se s francuskim kolegom Jean-Baptisteom Lemoyneom te Christianom Manteijem, predsjednikom ATOUT France (Francuske državne agencije za turistički razvoj). Osim toga, ministrica Brnjac susrela se i grčkim ministrom turizma Vassilisom Kikiliasom te održala sastanke s francuskim organizatorima putovanja i prijevoznicima s kojima je razgovarala o razvoju održivog turizma, odnosno daljnjem oporavku turističkih tijekova s obzirom na sve veći interes za putovanja u bliske i sigurne destinacije francuskih turista kao i o boljoj promociji Hrvatske u Francuskoj kao gastro, eno i nautičke destinacije. Iako je ova godina s obzirom na pandemiju COVID-19 bila neizvjesna, brojni francuski turoperatori ove godine znatno su proširili produkciju u Hrvatskoj te uveli nove programe.

Ministrica Brnjac razgovarala je s Jurgenom Bachmannom, glavnim tajnikom Sindikata francuskih turoperatora (SETO) koji okuplja 80 posto francuskih organizatora putovanja te se susrela s Helmutom Stückelschweigerom, osnivačem i predsjednikom Uprave Top of Travel. Riječ je o jednom od lidera u organiziranim dolascima za Hrvatsku koji ima velik broj charter letova i najbolju charter pokrivenost iz svih francuskih regija, a za sljedeću godinu su najavili polaske iz 23 francuska grada za Hrvatsku. Ministrica Brnjac sastala se i s Folcom Aloisijem, suosnivačem i direktorom grupe Karavel, jednim od najvećih organizatora putovanja na francuskom tržištu, a koji je tijekom 2021. godine imao zakupljena sjedala na 35 letova za Split i 24 za Dubrovnik s polascima iz najvećih francuskih gradova. Nadalje, ministrica Brnjac sastala se i s Helmutom Geschwantnerom, direktorom francuskog organizatora putovanja Travel Europe/Visit Europe koji je najznačajniji francuski B2B turoperator za Hrvatsku (specijalist za grupne dolaske) s gotovo 40 000 dolazaka svake godine i razgranatom mrežom zračnih luka s kojih lete za hrvatske gradove.

Prema podacima iz sustava eVisitor, Hrvatsku je tijekom ove godine posjetilo više od 360.000 turista iz Francuske koji su ostvarili više od 1,3 milijuna noćenja, što je 164 posto više dolazaka i 135 posto više noćenja nego u isto vrijeme protekle godine. Gosti iz Francuske ujedno su po dolascima među deset tržišta s najviše ostvarenih dolazaka u Hrvatskoj ove godine, a najpopularnije destinacije za francuske turiste su bile Split, Dubrovnik i Zadar.

Priopćenja