​Ministrica Brnjac na dočeku inauguracijskog leta Kijev-Zagreb-Kijev

Slika /AAA_2020_MINTIS/fotke/201004_Brnjac2.jpeg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je sudjelovala na dočeku inauguracijskog leta zrakoplovnog prijevoznika Windrose Airlines na liniji Kijev-Zagreb-Kijev u Međunarodnoj zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu.

Pri tome sudjelovala je na prigodnoj svečanosti u povodu inauguracijskog leta na kojoj su nazočili i Oleksii Reznikov, potpredsjednik Vlade i ministar za pitanja reintegracije privremeno okupiranih teritorija Ukrajine te Vasyl Kyrylych, veleposlanik Republike Ukrajine u Republici Hrvatskoj.
 
„Današnji novi zračni most koji nas povezuje, ne predstavlja početak već potvrdu prijateljstva dviju zemalja. Danas uspostavljena zračna linija doprinosi lakšem dolasku turista, ali i gospodarskoj suradnji, investicijama i predstavljanju najboljeg što Ukrajina i Hrvatska imaju za ponuditi. Nadam kako će dobra popunjenost na ovoj liniji rezultirati odlukom o uspostavi dodatnih novih direktnih avio linija između Ukrajine i Hrvatske te time još boljoj povezanosti“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
 
Windrose airlines će Kijev i Zagreb povezivati dva puta tjedno, srijedom i nedjeljom, zrakoplovom Embraer ERJ-145 kapaciteta 48 sjedala. Riječ je o najvećoj ukrajinskoj charter kompaniji sa sjedištem u Kijevu te matičnom zračnom lukom Boryspil. Tvrtka je osnovana 2003. godine, a obavlja čarter letove do odredišta u Europi i Bliskom Istoku.

Prema podacima iz sustava eVisitor, Hrvatsku svake godine posjećuje sve više gostiju iz Ukrajine. Naime, od 2016. godine otkako se koristi sustav eVisitor do kraja 2019. godine, ostvaruje se dvoznamenkasti godišnji rast dolazaka i noćenja turista iz Ukrajine. Tako je u 2019. godini Hrvatsku posjetilo oko 140.000 turista iz Ukrajine koji su ostvarili oko 838.000 noćenja, što je u odnosu na 2016. godinu predstavljalo rast od 111 posto u dolascima i 90 posto u noćenjima. U 2020. godini Hrvatsku je dosad posjetilo oko 75.000 turista iz Ukrajina koji su ostvarili 487.000 noćenja, odnosno 56 posto dolazaka i 60 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju protekle godine. Gosti iz Ukrajine su tijekom 2019. godine najviše boravili u hotelima i privatnom smještaju, dok su kada je riječ o destinacijama najviše noćenja ostvarili u Poreču, Makarskoj, Brelima, Rovinju i Baškoj Vodi.

Priopćenja