Ministri Kliman i Počivalšek o turističkoj suradnji Hrvatske i Slovenije

Slika /arhiva/030616_C_luka1.JPG

Ministar turizma Anton Kliman susreo se danas u Crvenoj Luci, Biograd N/M 3 sa slovenskim ministrom gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravkom Počivalšekom. Razgovarali su o suradnji na trećim tržištima, razmjeni turista, strategijama razvoja i turističkim trendovima. „Slovensko tržište već dugi niz godina ima uzlazni trend rasta turističkog prometa. Prema procjenama našeg predstavništva, potencijala za rast ima u pred i posezoni. Kako bi se realizirao dodatni potencijal moramo dodatno i ciljano uložiti na tržište u vidu podizanja svijesti o mogućnostima koje Hrvatska pruža i izvan glavne ljetne sezone, što i činimo. Svakako, održavanje postojećeg turističkog prometa, odnosno ponavljanje prošlogodišnjih rezultata, bio bi značajan uspjeh, a svako dodatno povećanje bi nas radovalo“, istaknuo je ministar turizma Anton Kliman.

Ministar turizma Anton Kliman susreo se danas u Crvenoj Luci, Biograd N/M 3 sa slovenskim ministrom gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravkom Počivalšekom. Razgovarali su o suradnji na trećim tržištima, razmjeni turista, strategijama razvoja i turističkim trendovima.

„Slovensko tržište već dugi niz godina ima uzlazni trend rasta turističkog prometa. Prema procjenama našeg predstavništva, potencijala za rast ima u pred i posezoni. Kako bi se realizirao dodatni potencijal moramo dodatno i ciljano uložiti na tržište u vidu podizanja svijesti o mogućnostima koje Hrvatska pruža i izvan glavne ljetne sezone, što i činimo. Svakako, održavanje postojećeg turističkog prometa, odnosno ponavljanje prošlogodišnjih rezultata, bio bi značajan uspjeh, a svako dodatno povećanje bi nas radovalo“, istaknuo je ministar turizma Anton Kliman.

Slovenski gosti izuzetno su dobro zastupljeni u svim regijama, ali zbog blizine i dostupnosti većina posjećuje Istru i Kvarner, a ostatak obalne županije i kontinent. Omiljene destinacije su im Krk, Lošinj, Umag, Rovinj, Rab, Brač/Bol, Split i Pag.

„Hrvatska je destinacija koja kontinuirano raste, odnosno Hrvatska drži i dalje prvo mjesto pri odabiru mjesta za odmor.  Ove godine predviđamo povećanje turističkog prometa iz Slovenije za 2 posto u odnosu na prošlu godinu, a osim Hrvatske putovat će i u Grčku, Tursku i Španjolsku“, naglasio je ministar Počivalšek.

Ovakav susret postao je tradicionalan susret ministara turizma Hrvatske i Slovenije prije špice turističke sezone kako bi se slovenske turiste pozvalo na hrvatsku obalu. Iz Slovenije najavljuju i visoko zanimanje slovenskih turista u svijetlu novih trendova za glamping, u vlastitim ili iznajmljenim „kućicama“ te interes za agroturizme, seoska domaćinstva, ruralne kuće za odmor. Izraženo je i zanimanje za kraće odmore te ponuda destinacija u unutrašnjosti s naglaskom na izletničke ture i upoznavanje gastronomije, enologije, ekoloških proizvoda i aktivnog odmora.

U nastavku dana ministri će sudjelovati na manifestaciji Gastro stol 2016., u organizaciji Turističke zajednice Grada Biograda na Moru te sekcije ugostitelja Biograd.



Pisane vijesti