Ministarstvo turizma u školskoj 2014./2015. sufinancira 22 stipendije učenika i studenata

Slika /arhiva/mint.jpg

Ministarstvo turizma će u školskoj 2014./2015. godini, temeljem Programa poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, sufinancirati 22 učenika koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. Ukupno je od 2008. godine, od kada Ministarstvo turizma provodi ovaj program, sufinancirano 630 učenika i studenata. Riječ je o stipendijama koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, pri čemu sufinancira 50 posto iznosa stipendije. Na ovogodišnji javni poziv odazvale su se četiri tvrtke i jedna županijska obrtnička komora: Liburnia riviera hoteli Opatija (1 stipendist - kuhar), Maistra d.d. Rovinj (5 stipendista - konobar, slastičar, kuhar), Valamar riviera Poreč (3 stipendista - kuhari), Jadranka hoteli d.o.o. Mali Lošinj (2 stipendista - konobar, fizioterapeutski tehničar), Obrtnička komora Varaždinske županije (11 stipendista - konobari i kuhari). „Kvalitetni radnici u turizmu temelj su uspješne turističke priče, jer je turizam industrija emocija i doživljaja. Shvaćajući važnost stručnosti i znanja u turizmu, kroz ovaj program potičemo obrazovanje studenata i učenika strukovnih zanimanja te im na taj način potvrđujemo koliko su nam važni i potrebni. Vjerujem kako će ovakav oblik potpore doprinijeti interesu i motivaciji za turistička strukovna zanimanja među mladima, a mi ćemo svakako i dalje sudjelovati i podupirati stvaranje kvalitetnih kadrova u turizmu neophodnih za kvalitetan i konkurentan turizam“, istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin.

Ministarstvo turizma će u školskoj 2014./2015. godini, temeljem Programa poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, sufinancirati 22 učenika koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. Ukupno je od 2008. godine, od kada Ministarstvo turizma provodi ovaj program, sufinancirano 630 učenika i studenata.

Riječ je o stipendijama koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, pri čemu sufinancira 50 posto iznosa stipendije.

Na ovogodišnji javni poziv odazvale su se četiri tvrtke i jedna županijska obrtnička komora: Liburnia riviera hoteli Opatija (1 stipendist - kuhar), Maistra d.d. Rovinj (5 stipendista - konobar, slastičar, kuhar), Valamar riviera Poreč (3 stipendista - kuhari), Jadranka hoteli d.o.o. Mali Lošinj (2 stipendista - konobar, fizioterapeutski tehničar), Obrtnička komora Varaždinske županije (11 stipendista - konobari i kuhari).

„Kvalitetni radnici u turizmu temelj su uspješne turističke priče, jer je turizam industrija emocija i doživljaja. Shvaćajući važnost stručnosti i znanja u turizmu, kroz ovaj program potičemo obrazovanje studenata i učenika strukovnih zanimanja te im na taj način potvrđujemo koliko su nam važni i potrebni. Vjerujem kako će ovakav oblik potpore doprinijeti interesu i motivaciji za turistička strukovna zanimanja među mladima, a mi ćemo svakako i dalje sudjelovati i podupirati stvaranje kvalitetnih kadrova u turizmu neophodnih za kvalitetan i konkurentan turizam“, istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin.

Prema programu stipendiranja, učenici imaju pravo na maksimalno 500 kuna mjesečne stipendije, i to od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine, a studenti na 800 kuna, u istom razdoblju. Po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obvezu sklopiti sa stipendistom ugovor o radu na određeno vrijeme, ili ugovor o radu pripravnika. Stipendist je tijekom primanja stipendije obvezan redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u tvrtki najmanje onoliko vremena koliko je trajalo stipendiranje.

 



Pisane vijesti