Ministarstvo turizma sufinancira razvojno-turističke projekte u Koprivnici i Dubrovniku

Slika /arhiva/111114-kop1.jpg

Uspjeh hrvatskog turizma godine neosporan, a ovogodišnjem turističkom uspjehu pridonijeli su i rezultati kontinentalnih županija koje su ostvarile dvoznamenkaste poraste turističkog prometa, izjavio je ministar turizma Damir Bajs prilikom potpisivanja ugovora o sufinanciranju razvojno-turističkih projekta Koprivničko-križevačke županije, održanog u Koprivnici.

Od 2008. do zaključno 2011. godine, Ministarstvo turizma će za razvojno-turističke projekte u Koprivničko-križevačkoj županiji izdvojiti ukupno oko 5,2 milijuna kuna, što obuhvaća i ovogodišnji iznos od 1,68 milijuna kuna za 67 ugovora temeljem 10 programa. Danas se u ovoj županiji potpisalo prvih 14 ugovora, za koje Ministarstvo turizma planira izdvojiti 410 tisuća kuna, temeljem četiri programa – „Baština u turizmu“, „Zelena brazda“, „Izvorni suvenir“, „Turizam bez zapreka“, a ostali ugovori biti će potpisani temeljem programa „Manifestacije u turizmu“, „Upoznaj Hrvatsku“, „Promocija zanimanja“ te Programa pripreme javne turističke infrastrukture, unapređenja kvaliteta ugostiteljske usluge i poticanja djelovanja strukovnih udruga i drugih neprofitnih organizacija u području turizma u 2011. godini.

Ministar Damir Bajs istaknuo je također kako Ministarstvo turizma od 2008. godine posebnu pažnju posvećuje upravo kontinentalnom dijelu Hrvatske, za koji se trenutno izdvaja svaka peta kuna predviđena za promociju hrvatskog turizma. U razdoblju od 2008. godine do danas, razvijeno je oko 14  različitih programa potpora, temeljem kojih su svake godine objavljivani javni pozivi, a kojima se podupiru raznoliki razvojni turistički projekti. Kroz spomenute programe bespovratnih sredstava, koje Ministarstvo turizma provodi od 2008. godine, do zaključno 2010. godine potpisani su ugovori za projekte čija se ukupna vrijednost kreće oko 212 milijuna kuna, pri čemu Ministarstvo sudjeluje s iznosima do 50 posto ukupne vrijednosti, a jedan od glavnih ciljeva tih programa jest učiniti vidljivim i prepoznatljivim područja koja se do sada nisu nalazila na turističkoj karti Hrvatske.

Istodobno je danas u Dubrovniku državni tajnik u Ministarstvu turizma Ivo Mujo, prilikom predstavljanja projekta "Razvoj agroturizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji-Identifikacija i komercijalizacija tradicijskih proizvoda", potpisao ugovor o sufinanciranju temeljem kojeg Ministarstvo za taj projekt izdvaja 100 tisuća kuna.

Ukupna vrijednost tog projekta, čiji su nositelji Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije-DUNEA i zagrebački Agronomski fakultet, je 331 tisuća kuna, a u sklopu njega planira se izrada i brendiranje prepoznatljive tradicijske poljoprivredne proizvode koji su nedovoljno zastupljeni u agroturističkim objektima dubrovačkog kraja.

Mujo je istaknuo da je agroturizam sve važniji turistički adut Dubrovačko-neretvanske županije, ali i cijelog hrvatskog turizma te će uz razvoj kontinentalnog turizma svoje mjesto naći i u strategiji razvoja turizma čija je izrada u tijeku.



Pisane vijesti