Ministarstvo turizma subvencionira program „Izletnički vlakovi u funkciji poticanja razvoja kontinentalnog turizma RH“

Slika /arhiva/080704-HZ1w.jpg

Ministar turizma Damir Bajs i direktor HŽ Putnički prijevoz Marijan Klarić, potpisali su danas ugovor kojim Ministarstvo turizma s 200 tisuća kuna subvencionira projekt izletničkih vlakova kojima se potiče razvoj kontinentalnog turizma. Potpisivanju ugovora nazočili su pomoćnik ministra za razvoj turizma Želimir Kramarić, direktorica Poslovne jedinice HŽ Putnički prijevoz Snježana Malinović, pomoćnik direktora Glavnog ureda HTZ-a Milo Sršen i direktori turističkih zajednica 12 kontinentalnih županija.

Ministar turizma Damir Bajs i direktor HŽ Putnički prijevoz Marijan Klarić, potpisali su danas ugovor kojim Ministarstvo turizma s 200 tisuća kuna subvencionira projekt izletničkih vlakova kojima se potiče razvoj kontinentalnog turizma. Potpisivanju ugovora nazočili su pomoćnik ministra za turističku politiku Želimir Kramarić, direktorica Poslovne jedinice HŽ Putnički prijevoz Snježana Malinović, pomoćnik direktora Glavnog ureda HTZ-a Milo Sršen i direktori turističkih zajednica 12 kontinentalnih županija.

U hrvatskom je turizmu posljednjih godina postignut veliki napredak, ali i dalje je potrebno ulagati u razvoj i to u prvom redu u poboljšanje kvalitete proizvoda i usluga, ali i promociju očuvanog okoliša i prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije, koja, uz postojeće mjere zaštite, poglavito obalnog pojasa, razvija visokokvalitetnu izvornu turističku ponudu, naglasio je ministar Bajs.

Istodobno, razvoj turizma i turističke ponude upozorava na neiskorištene potencijale kontinentalnog turizma. Snažnijom afirmacijom kontinentalnog turizma, uz inicijativu turističkih zajednica županija, gradova i općina, stvorena je bogata ponuda putničkih vlakova namijenjenih isključivo u turističke svrhe, prigodom održavanja turističkih, kulturno-umjetničkih, sportskih, zabavnih i drugih manifestacija.



Ministarstvo turizma kontinuirano podupire nastajanja HŽ-Putničkog prijevoza u stvaranju specifičnog oblika ponude putovanja u skladu s porastom broja domaćih i stranih turista koji žele uživati u očuvanom okolišu i posjetiti brojna kulturna, festivalska, tradicionalna i ostala događanja, rekoa je ministar, dodavši kako se time povećava i potražnja za turističkim sadržajima te utječe na razvoj kontinentalnog turizma, što, uz napore lokalnih turističkih zajednica, produljuje turističku sezonu.

Uključivanje vlakova kao organiziranog oblika prijevoza u turističke svrhe, pokazalo se iznimno uspješnim u promoviranju turističke ponude unutrašnjosti Hrvatske i njezine bogate kulturne i prirodne baštine, dok vlak kao ekološki prihvatljiv oblik prijevoza pruža udobnost i sigurnost tijekom cijelog putovanja. Ove godine uvode se linije turističkih vlakova vezanih za tradicijska, gastronomska i slična događanja diljem Hrvatske.



U ukupno 305 izletničkih vlakova koje je HŽ-Putnički prijevoz organizirao u suradnji s turističkim zajednicama i ostalim turističkim subjektima, u prošloj je godini prevezeno gotovo 52 tisuće putnika, što ukazuje na veliki interes ciljnih skupina poput vikend turista, biciklista, planinara, ekologa i drugih zaljubljenika u prirodu, izvijestio je direktor HŽ Putnički prijevoz Marijan Klarić.

Osim gradova unutrašnjosti Hrvatske redovni vlakovi povezali su i europske metropole preko Zagreba s morem. Tako je ostvarena dobra povezanost Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Italije, Austrije i Njemačke s Jadranom, pri čemu su pojedine linije povezane direktnim vagonima, a pojedine presjedanjem u Zagrebu.

Također, Klarić je najavio gradnju 24 nova putnička vagona za povezivanje grada Zagreba s okruženjem, a riječ je o vagonima za brzine do 230 km na sat, čime će se Hrvatske željeznice uklopiti u austrijski sustav željeznica koji dopušta veće brzine.



Ovi su projekti izazvali i medijsku pozornost, te privukli veliki broj posjetitelja, čime su razvijeni novi trendovi u kontinentalnoj turističkoj ponudi, a izletnički vlakovi postali su važan dio ponude TZ općina, gradova i županija i postali prepoznatljiv brand na području kontinentalnog turizma, istaknuto je prigodom potpisivanja ugovora.

Subvencioniranje izletničkog programa posebnih izletničkih vlakova pridonosi povećanju interesa pojedinaca i skupina za upoznavanjem i konzumiranjem turističkih proizvoda kontinentalne Hrvatske, ali i promjeni svijesti domaćeg, lokalnog, stanovništva o bavljenju turizmom.

S obzirom na zaštitu i očuvanje okoliša, važno je istaknuti da izletnički vlakovi pridonose ne samo proširenju ponude i dostupnosti atraktivnih destinacija kontinentalne Hrvatske, već i pomirenju turizma i prometa koji ovako dolaze u suglasje sa „zelenim trendom“ razmišljanja i djelovanja.



Na kraju, već ovoga vikenda HŽ Putnički prijevoz imat će u prometu čak četiri izletnička vlaka:

  • U povodu manifestacije Podravski motivi vozit će izletnički vlak Koprivničanec-express na relaciji Zagreb GK - Koprivnica i natrag.
  • Izletnički vlak Žetalac-express vozit će na relaciji Zagreb GK - Županja i natrag, u povodu manifestacije 'Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti', jedine manifestacija takvog karaktera u Hrvatskoj koja svojom originalnošću već pet godina upotpunjuje turističku ponudu županjskog kraja.
  • Svake nedjelje u razdoblju od 22. lipnja do 17. kolovoza 2008. vozit će poseban kupački vlak Gubec-express za sve koji se u vrućim ljetnim danima žele osvježiti i zabaviti na bazenima Stubičkih Toplica.
  • Trinaestu godinu zaredom eko-turistički vlak Karlek prevozi putnike-izletnike u Ogulin u kojemu je uz bogati kulturno-umjetnički program (doček vila, vještica, mažoretkinja, KUD-ova) i gastronomsku ponudu (lokalni specijaliteti i pića), organizirano i nekoliko izleta.


Pisane vijesti