Ministarstvo turizma s 1,53 mln kuna sufinancira nositelje projekata razvoja turizma ukupne vrijednosti 18,5 mln kuna

Slika /arhiva/091204-1427w1.jpg

Ministar turizma Damir Bajs potpisivao je danas ugovore o dodjeli bespovratnih potpora s nositeljima turističkih projekata kojima su prethodno odobrena sredstva iz predpristupnih fondova EU i drugih međunarodnih fondova. Ministarstvo turizma je za 13 prihvaćenih projekata, čija je vrijednost 18,5 milijuna kuna, izdvojilo ukupno 1,53 milijuna kuna, naglasio je ministar Damir Bajs. Istaknuo je da će ulazak Hrvatske u EU turizmu donijeti puno dobrog, ali za taj ulazak treba biti spreman, kao i za natjecanje za europska sredstva, sada iz predpristupnih, a kasnije iz strukturnih fondova Europske unije. Bespovratnim potporama pomažemo lakšu realizaciju projekata vezanih uz razvoj turizma, a koji su već dobili potpore od europskih fondova, naglasio je ministar Bajs, dodavši kako se na taj način podiže i ukupna konkurentnost hrvatskog turizma.


Ministar turizma Damir Bajs potpisivao je danas ugovore o dodjeli bespovratnih potpora s nositeljima turističkih projekata kojima su prethodno odobrena sredstva iz predpristupnih fondova EU i drugih međunarodnih fondova.



Ministarstvo turizma je za 13 prihvaćenih projekata, čija je vrijednost 18,5 milijuna kuna, izdvojilo ukupno 1,53 milijuna kuna, naglasio je ministar Damir Bajs. Istaknuo je da će ulazak Hrvatske u EU turizmu donijeti puno dobrog, ali za taj ulazak treba biti spreman, kao i za natjecanje za europska sredstva, sada iz predpristupnih, a kasnije iz strukturnih fondova Europske unije.

Bespovratnim potporama pomažemo lakšu realizaciju projekata vezanih uz razvoj turizma, a koji su već dobili potpore od europskih fondova, naglasio je ministar Bajs, dodavši kako se na taj način podiže i ukupna konkurentnost hrvatskog turizma.



Temeljem programskih smjernica rada Vlade Republike Hrvatske i razvojne strategije turizma u Hrvatskoj, Ministarstvo turizma objavilo je 11. veljače 2009. godine 'Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava turističkim projektima kojima su odobrena sredstva iz predpristupnih fondova EU i drugih međunarodnih fondova'.



Ovaj se program provodi posljednje tri godine, te je tako 2007. godine odobreno 20 projekata, kojima je dodijeljeno ukupno 1,6 milijuna kuna, dok je prošle 2008. godine, odobreno njih 12, za što je dodijeljeno nešto manje od 1,5 milijuna kuna.



Potpore Ministarstva turizma ove su godine dobili gradovi Varaždin i Lepoglava, općine Nijemci, Hum na Sutli, Gračac i Vela Luka, te Regionalna razvojna agencija Šibensko-kninske županije i Agencija za ruralni razvoj Istre, Ugostiteljski obrt „Tradicije – Čigoč“, kao i udruge „Slap“ iz Osijeka, „Franjo Koščec“ iz Varaždina, „Ekosens“ iz Gvozda i „Sunce“ iz Splita.

Riječ je o potpori turističkim projektima koji imaju utjecaj na podizanje kvalitete usluge turističke ponude i kojima su odobrena sredstva iz predpristupnih fondova EU i drugih međunarodnih fondova, s ciljem da se osigura obvezni dio sufinanciranja od strane podnositelja.



Predpristupni fondovi EU osiguravaju 75 do 85 posto financijskih sredstava za realizaciju projekta, a ostatak treba osigurati nositelj projekta. Upravo taj dio nositeljima projekata stvara financijske probleme, te radi toga često ne mogu ostvariti projekt i iskoristiti sredstva fondova EU. Stoga je Ministarstvo turizma odlučilo preko javnog poziva, iz proračunskih sredstava osigurati bespovratne poticaje s ciljem razvoja turizma.



Predviđena sredstva namijenjena su osiguranju obveznog dijela sufinanciranja od strane podnositelja, a krajnji cilj dodjele ovih potpora je podizanje ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma te u konačnici ukupnog hrvatskog gospodarstva.



Odabrani projekti usmjereni su na razvoj agro, prekograničnog, kulturnog, eko i drugih oblika turizma, čija realizacija će pozitivno utjecati na ukupni turizam, dok su temeljna sredstva za njih dobivena iz EU fondova poput CARDS, PHARE i međunarodnih fondova kao što su UNDP, USAID i drugi.
 

Pisane vijesti