Ministarstvo turizma i Vaba banka Varaždin potpisali Ugovor o poslovnoj suradnji u vezi programa 'Poticaj za uspjeh'

Slika /arhiva/ncs-080429.jpg

Ministar turizma Damir Bajs i predsjednik Uprave Vaba d.d. banke Varaždin Igor Čičak potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji za realizaciju Programa kreditiranja malog obiteljskog poduzetništva u turizmu "Poticaj za uspjeh". Potpisivanju Ugovora nazočio je državni tajnik Ivo Mujo, kao i službenici Ministarstva turizma koji rade na provedbi ovog programa, te Jasna Slunjski, izvršna direktorica Sektora poslovnog bankarstva Vaba d.d. banke. Ministar Damir Bajs istaknuo je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem, čime Vaba banka postaje 24. u nizu banaka koje su već potpisale ugovore s Ministarstvom turizma.

Ministar turizma Damir Bajs i predsjednik Uprave Vaba d.d. banke Varaždin Igor Čičak potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji za realizaciju Programa kreditiranja malog obiteljskog poduzetništva u turizmu 'Poticaj za uspjeh'. 

Potpisivanju Ugovora nazočio je državni tajnik Ivo Mujo, kao i službenici Ministarstva turizma koji rade na provedbi ovog programa, te Jasna Slunjski, izvršna direktorica Sektora poslovnog bankarstva Vaba d.d. banke.

Ministar Damir Bajs istaknuo je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem, čime Vaba banka postaje 24. u nizu banaka koje su već potpisale ugovore s Ministarstvom turizma.

Uz ovaj poticaj, potrebno je još mnogo potpora usmjerenih razvoju i raznolikosti hrvatske turističke ponude, rekao je ministar, naglasivši kako će povoljni krediti hrvatskim obrtnicima i gospodarstvenicima omogućiti pretvaranje njihovih ideja u stvarnost na putu stvaranja turističkog branda naše Hrvatske.
Potpisivanjem današnjeg Ugovora Vaba d.d. banka Varaždin, jedna od najbrže rastućih banaka u Republici Hrvatskoj, nastavlja politiku aktivnog poticanja malog i srednjeg poduzetništva, rekao je Igor Čičak, predsjednik Uprave Vaba banke.

Ugovor o poslovnoj suradnji s istom namjenom sklopljen je i s HAMAG-om, početkom kolovoza prošle godine, a njihove se garancije mogu koristiti i kao instrumenti osiguranja kod kredita, što uz nižu kamatnu stopu, dodatno zaokružuje i nadopunjuje pristupačnost ovih kreditnih linija, te ih čini izuzetno povoljnim, zaključio je predsjednik Uprave banke Igor Čičak.

Program 'Poticaj za uspjeh' temelji se na kreditnim sredstvima banke i sredstvima za subvencioniranje kamata Ministarstva turizma. Sredstva Ministarstva predstavljaju državnu potporu malim i srednjim poduzetnicima za poticanje njihovih početnih ulaganja u turizmu, a ukupna subvencija kreće se, ovisno o namjeni kredita, do 5,5 posto.

Kredit se odobrava subjektima malog gospodarstva, obrtima, zadrugama ili društvima s ograničenom odgovornošću u vlasništvu državljana Republike Hrvatske koji su registrirani za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u smještajnim objektima, odnosno onima koji namjeravaju ulagati  u objekte za smještaj  gostiju isključivo u svrhu profesionalnog bavljenja pružanja usluga smještaja.

Najmanji iznos kredita je 25.000 eura – za ulaganje u manje objekte, a najveći iznos kredita za ulaganja u cijeli objekt s pratećim sadržajima po smještajnoj jedinici (sobe, apartmani odnosno kamp parcele) je 100.000 eura i to za hotel i pansion u sklopu programa 'Pod stoljetnim krovovima'. Kredit se također odobrava i za refinanciranje postojećih kredita korištenih za ulaganje u manje objekte za smještaj  - hotele, pansione ili aparthotele s restoranom.

Zahtjev za kredit s potrebnom dokumentacijom poduzetnik podnosi banci, a nakon pozitivne ocjene banke, konačnu odluku o odobrenju kredita i subvenciji kamata donosi Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika banke, Ministarstva turizma te Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Ciljevi programa 'Poticaj za uspjeh' su razvoj i unapređenje malog obiteljskog poduzetništva, rast zapošljavanja, sprečavanje sive ekonomije, restrukturiranje smještajne ponude povećanjem kapaciteta s tri i više zvjezdica, izgradnja novih objekata u skladu sa zahtjevima suvremenog tržišta, unapređenje kvalitete izgradnjom novih sadržaja te obnova i modernizacija postojećih objekata, ali i izgradnja stručno arhitektonski oblikovanih objekata koji su izgledom i veličinom u skladu s okolišem te produžetak turističke sezone i povećanje prihoda. 



Pisane vijesti