Ministarstvo turizma i sporta osiguralo udrugama 535.000 eura za provođenje projekata

Slika /AA_2018_b-fotke/ilustracije/zoran_jelaca_w025.jpg

S ciljem osiguranja dostatnog, kvalificiranog i kompetentnog kadra u svrhu razvoja održivog, pristupačnog turizma razvijanjem svijesti ciljanih skupina o mogućnostima razvoja karijere u turizmu, s jedne strane te o pristupačnom turizmu, s druge strane, Ministarstvo turizma i sporta objavilo je javni natječaj namijenjen udrugama za sufinanciranje projekata u turizmu u dva programska područja: projekti poticanja na razvoj karijere u turizmu i projekti razvijanja svijesti o pristupačnom turizmu. 

Ukupno je osigurano 535.000 eura koji su raspodijeljeni na način da će se 305.000 eura dodijeliti projektima poticanja razvoja karijere u turizmu, a 230.000 eura projektima s temom pristupačnog turizma.

Ministarstvo zadržava pravo naknadne realokacije navedene raspodjele financijskih sredstava između programskih područja, ovisno o kvaliteti pristiglih projekata te iskorištenju sredstava po programskih područjima.
 
Projekte mogu prijaviti strukovne udruge i udruge čije djelovanje je vezano uz izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom. Provođenje projekta u partnerstvu je poželjno, ali nije obavezno. Partneri unutar ovog javnog natječaja mogu biti udruge čije područje djelovanja je tematski vezano za projekt odnosno ciljeve javnog natječaja. Iznos zatraženih sredstava može biti od 5.000 eura do 27.000 eura po pojedinom projektu a prijavitelj može tražiti najviše do 70 posto vrijednosti projekta. Prijavitelj na Javni natječaj može prijaviti samo jedan projekt.
 
Prednost u sufinanciranju će imati prijavitelji koji za pripremu i provedbu projekta zapošljavaju najmanje jednu mladu nezaposlenu osobu odgovarajuće struke i/ili volonterskog iskustva u određenom području (do 30 godina), najmanje jednu nezaposlenu osobu s invaliditetom odgovarajuće struke i/ili volonterskog iskustva u određenom području, koji imaju jednog ili više partnera u provedbi projekta, koji imaju pridružene partnere te oni koji osiguraju više vlastitih i/ili drugih izvora sredstava za provedbu projektnih aktivnosti od minimuma od trideset posto vrijednosti projekta.
 
Od 2016. do 2023. godine Ministarstvo je sufinanciralo 152 projekta jačanja strukovnih udruga u ukupnom iznosu od 2.805.189 eura.
 
Javni natječaj je otvoren od 22. ožujka 2024. do 15. srpnja 2024. godine, a više informacija o programu i potrebnoj dokumentaciji za kandidiranje projekata nalazi se na mrežnoj stranici Ministarstva turizma i sporta.

Pisane vijesti