Ministarstvo turizma će u 2016./2017. sufinancirati stipendije novih 245 učenika i studenata

Slika /arhiva/mint.jpg

Ministarstvo turizma će u školskoj 2016./2017. godini, prema Programu poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu - Stipendije 2016., sufinancirati stipendije 245 učenika koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. Ukupno je od 2008. godine, od kada Ministarstvo provodi ovaj program, sufinancirano 703 stipendista. „Kvalitetni radnici u turizmu temelj su nastavka rasta i razvoja hrvatskog turizma, a upravo kroz ovaj program potičemo obrazovanje studenata i učenika strukovnih zanimanja te im na taj način dajemo do znanja koliko su nam važni i potrebni. Radimo također i na razvijanju centara kompetencija koje ćemo financirati sredstvima EU. Iz fondova će biti moguće financiranje regionalnih centara kojima ćemo modernizirati strukovno obrazovanje za turizam i ugostiteljstvo u skladu s potrebama tržišta rada i podići njegovu kvalitetu u svrhu povećanja zapošljivosti učenika kao i mogućnosti za daljnje obrazovanja“, komentirao je ministar turizma Gari Cappelli.

Ministarstvo turizma će u školskoj 2016./2017. godini, prema Programu poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu - Stipendije 2016., sufinancirati stipendije 245 učenika koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. Ukupno je od 2008. godine, od kada Ministarstvo provodi ovaj program, sufinancirano 703 stipendista.

„Kvalitetni radnici u turizmu temelj su nastavka rasta i razvoja hrvatskog turizma, a upravo kroz ovaj program potičemo obrazovanje studenata i učenika strukovnih zanimanja te im na taj način dajemo do znanja koliko su nam važni i potrebni. Radimo također i na razvijanju centara kompetencija koje ćemo financirati sredstvima EU. Iz fondova će biti moguće financiranje regionalnih centara kojima ćemo modernizirati strukovno obrazovanje za turizam i ugostiteljstvo u skladu s potrebama tržišta rada i podići njegovu kvalitetu u svrhu povećanja zapošljivosti učenika kao i mogućnosti za daljnje obrazovanja“, komentirao je ministar turizma Gari Cappelli.

Riječ je o stipendijama koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, na način da pokriva 50 posto iznosa stipendije, a ostatak ostali sudionici. Na ovogodišnji javni poziv javilo se 6 tvrtki i 1 županijska obrtnička komora: Jadranski luksuzni hoteli d.d., Dubrovnik (10 učenika - kuhar, slastičar, konobar), Maistra d.d., Rovinj (8 učenika - kuhar, slastičar, konobar), Imperial d.d., Rab (4 učenika - kuhari), Laguna Novigrad d.d., Novigrad (1 učenik - turističko-hotelijerski komercijalist), Valamar Riviera Hoteli d.d., Poreč (212 učenika - konobari, kuhari, slastičari, turističko-hotelijerski komercijalisti), Eridan d.o.o., putnička agencija, Kaštel Stari (1 učenik - turističko-hotelijerski komercijalist), Obrtnička komora Varaždinske županije (9 učenika - kuhari, turističko-hotelijerski komercijalist.

Na temelju navedenog programa učenici imaju pravo na maksimalno do 500 kuna mjesečne stipendije, i to od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine, a studenti na maksimalno do 800 kuna, od 1. rujna tekuće do 31. kolovoza iduće godine. Stipendist se obvezuje redovito upisivati i pohađati razrede/godine te maturirati/diplomirati u redovnom roku. Stipendist se obvezuje tijekom trajanja školovanja/studiranja redovito obavljati stručnu praksu ukoliko je ista obuhvaćena nastavnim planom i programom, u objektima  tvrtke  partnera. Stipendist se obvezuje odmah po završetku redovnog školovanja/studiranja sklopiti s tvrtkom  ugovor o radu na određeno vrijeme uz uvjet probnog rada ili ugovor o radu pripravnika (ukoliko se provodi pripravnički staž), a nakon uspješno provedenog probnog rada/pripravničkog stažiranja ugovor o radu na određeno vrijeme.

Stipendist se obvezuje ostati u radnom odnosu u tvrtki 12 mjeseci (bez obzira koliko je trajalo stipendiranje). Javni poziv bio je otvoren do 18. studenoga 2016. godine.

Više informacija o javnim pozivima i programima na stranicama Ministarstva turizma.



Pisane vijesti