Ministarstvo kulture i Hrvatska turistička zajednica u promidžbi kulturno-turističke ponude

Slika /arhiva/060313-FAH-kult.jpg

Ministar kulture Biškupić i direktor HTZ-a Bulić (foto: FaH)Ministar kulture mr.sc. Božo Biškupić i direktor Hrvatske turističke zajednice mr.sc. Niko Bulić potpisali su danas Sporazum kojim će se poboljšati i osigurati međusobna suradnja na prezentaciji i promociji zaštite kulturnih dobara i nacionalnih parkova i parkova prirode u zemlji i inozemstvu te sufinanciranje zajedničkih projekata.

Promoviranje i prezentiranje kulturnih dobara zajednički će se provoditi putem izdavanja brošura, publikacija i sličnih izdavačkih aktivnosti, a Hrvatska turistička zajednica će sufinancirati prijevode, pripremu i tisak brošura i publikacija kojima se promoviraju kulturna dobra, te njihovo distribuiranje putem mreže ureda Hrvatske turističke zajednice u zemlji i inozemstvu.

Hrvatska turistička zajednica sufinancirati će prijevod, pripremu i tisak brošure i karte „Hrvatski parkovi – nacionalni parkovi i parkovi prirode“ u njemačkom, talijanskom, francuskom i češkom izdanju, a Ministarstvo kulture ustupit će pravo korištenja brošure i karte „Hrvatski parkovi – nacionalni parkovi i parkovi prirode“ na svim jezicima te pravo tiskanja logotipa Hrvatske turističke zajednice na njima.

U program sajamskih nastupa Hrvatska turistička zajednica u budućnosti će uvrstiti i određen broj specijaliziranih sajmova za zaštićena područja uz suradnju sa Ministarstvom kulture i javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Znak kojim će se obilježavati nepokretna kulturna dobra u Republici Hrvatskoj; autor idejnog rješenja: akademski kipar Damir MataušićNa sajamskim nastupima biti će uključeni informatori s licencijom iz službe zaštite prirode te će se promovirati brošure i publikacije vezane uz prezentaciju kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U svrhu turističke promocije Ministarstvo kulture i Hrvatska turistička zajednica utvrditi će i program studijskog putovanja i posjeta inozemnih novinara nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Ministarstvo kulture i Hrvatska turistička zajednica u turističkim mjestima će pripremiti i organizirati postavljanje informativnih ploča o zaštiti prirode i prirodnim vrijednostima te će zajednički sudjelovati u financiranju izrade i postavljanja oznaka za obilježavanje nepokretnih kulturnih dobara i objekata u kojima se nalaze zaštićene zbirke pokretnih kulturnih dobara.

Suradnja će se ostvariti i pri izradi dodatne „smeđe signalizacije“ kojom se na prometnicama daju informacije o prirodnim i kulturnim spomenicima.

Na zgradi Ministarstva kulture danas je simbolično postavljen prvi znak kojim će se obilježavati nepokretna kulturna dobra u Republici Hrvatskoj. Znak je izrađen u bronci iz stiliziranog starohrvatskog slova „L“ koje simbolizira kuću, odnosno objekt, a podsjeća na topografski znak kojim se obilježavaju važni spomenici kulture. Autor idejnog rješenja je akademski kipar Damir Mataušić.

Europske vijesti: ZAGREB/BRUXELLES, 13. ožujka 2006. - Europske nagrade za očuvanje kulturne baštine dobilo pet projekata


 



Pisane vijesti