Ministar turizma u službenom posjetu Primorsko-goranskoj županiji

Slika /arhiva/170614_krk1.jpg

Ministar turizma Darko Lorencina današnjim je posjetom Primorsko-goranskoj županiji, odnosno otocima Krku, Cresu i Lošinju, nastavio aktivnosti na terenu, u sklopu kojih, s predstavnicima turističkog sektora razgovara o preustroju postojećeg sustava turističkih zajednica te obilazi investicije i atrakcije destinacije. Na sastanku s direktorima turističkih zajednica i predstavnicima gospodarstva Primorsko-goranske županije, danas na otoku Krku, ministar je istaknuo važnost investiranja u turistički sektor te još jednom predstavio glavne smjernice za izradu izmjena i dopuna Zakona o turističkim zajednicama, odnosno važnost uspostave efikasnijeg sustava prema modelu DMO. „Turizam Republike Hrvatske ide prema ostvarenju ciljeva Strategije razvoja turizma do 2020., kojom je između ostaloga planirano 7 milijardi eura investicija u turizam. Od prošlogodišnjih 230 milijuna eura, ove godine došli smo na 410 milijuna eura ulaganja u turizam, i to bez kapitalnih projekata. Od toga, polovica novca mora ići u smještaj, a ostatak u atrakcije, pri čemu svakako raste uloga DMO-a i DMC-a. Novim zakonom promijenit ćemo modele financiranja turističkih zajednica, a planiramo i podići iznos boravišne pristojbe koja će biti znatniji izvor prihoda za uspostavljanje DMO, posebice na lokalnoj i regionalnoj razini. Veliku uloga u ostvarenju strateških ciljeva imati će i PPS program kojeg Ministarstvo turizma intenzivno priprema i s kojim će se uskoro krenuti. Ovaj program je vrlo važan, jer oživljava destinacijski menadžment. Njime ćemo kreirati proizvode u određenim destinacijama te uspostaviti tješnju suradnju sa svim dionicama na terenu, od turoperatora i avio prijevoznika do hotela“, rekao je ministar Lorencin te dodao kako Krk predstavlja jedan od najboljih primjera udruživanja te će se Zakonom o turističkim zajednicama pružiti dodatne mogućnosti na temelju udruživanja. Župan Zlatko Komadina zahvalio je što Ministarstvo turizma prepoznaje i podupire projekte Primorsko-goranske županije te na dodatnom timu medicinske pomoći čiji rad također financijski potpomaže. Župan je također naglasio da, osim sunca i mora, Kvarner uspješno razvija i druge turističke proizvode kao što su eno i gastro, zdravstveni i sportski turizam te razvija brendove kao što su to Kvarner family, Kvarner gourmet, Pet friendly i slično.

Ministar turizma Darko Lorencina današnjim je posjetom Primorsko-goranskoj županiji, odnosno otocima Krku, Cresu i Lošinju, nastavio aktivnosti na terenu, u sklopu kojih, s predstavnicima turističkog sektora razgovara o preustroju postojećeg sustava turističkih zajednica te obilazi investicije i atrakcije destinacije. Na sastanku s direktorima turističkih zajednica i predstavnicima gospodarstva Primorsko-goranske županije, danas na otoku Krku, ministar je istaknuo važnost investiranja u turistički sektor te još jednom predstavio glavne smjernice za izradu izmjena i dopuna Zakona o turističkim zajednicama, odnosno važnost uspostave efikasnijeg sustava prema modelu DMO.

„Turizam Republike Hrvatske ide prema ostvarenju ciljeva Strategije razvoja turizma do 2020., kojom je između ostaloga planirano 7 milijardi eura investicija u turizam. Od prošlogodišnjih 230 milijuna eura, ove godine došli smo na 410 milijuna eura ulaganja u turizam, i to bez kapitalnih projekata. Od toga, polovica novca mora ići u smještaj, a ostatak u atrakcije, pri čemu svakako raste uloga DMO-a i DMC-a. Novim zakonom promijenit ćemo modele financiranja turističkih zajednica, a planiramo i podići iznos boravišne pristojbe koja će biti znatniji izvor prihoda za uspostavljanje DMO, posebice na lokalnoj i regionalnoj razini. Veliku uloga u ostvarenju strateških ciljeva imati će i PPS program kojeg Ministarstvo turizma intenzivno priprema i s kojim će se uskoro krenuti. Ovaj program je vrlo važan, jer oživljava destinacijski menadžment. Njime ćemo kreirati proizvode u određenim destinacijama te uspostaviti tješnju suradnju sa svim dionicama na terenu, od turoperatora i avio prijevoznika do hotela“, rekao je ministar Lorencin te dodao kako Krk predstavlja jedan od najboljih primjera udruživanja te će se Zakonom o turističkim zajednicama pružiti dodatne mogućnosti na temelju udruživanja.

Župan Zlatko Komadina zahvalio je što Ministarstvo turizma prepoznaje i podupire projekte Primorsko-goranske županije te na dodatnom timu medicinske pomoći čiji rad također financijski potpomaže. Župan je također naglasio da, osim sunca i mora, Kvarner uspješno razvija i druge turističke proizvode kao što su eno i gastro, zdravstveni i sportski turizam te razvija brendove kao što su to Kvarner family, Kvarner gourmet, Pet friendly i slično.

U nastavku, ministar je na otoku Cresu posjetio autokamp Kovačine, tvrtke Cresanka d.d., koji od ove godine nosi međunarodnu eko-oznaku Zeleni ključ te mjesto Valun gdje je restoranu „Na moru“ dodijelio prvu tablu za dog friendly restoran na Kvarneru. Riječ je o oznaci kvalitete koja se dodjeljuje u okviru projekta Kvarner gourmet i Kvarner Food što ga provodi TZ Kvarnera. 

Nakon Cresa, ministar je na otoku Lošinju obišao investicije tvrtke Jadranka hoteli – „Vitality Hotel Punta“ i gradilište hotela „Bellevue“, prvog lošinjskog hotela s 5 zvjezdica. Riječ je o trenutno najvećim turističkim investicijama na otoku Lošinju, dio investicijskog ciklusa vrijednosti više od 100 milijuna eura  s ciljem rekonstrukcije i podizanje kvalitete svih hotela u vlasništvu tvrtke na razinu 4 i 5 zvjezdica. U obnovu Vitality Hotela Punta uloženo je 17,5 milijuna eura, a vrijednost obnove hotela Bellevue, koji se otvara 12. srpnja 2014., je više od 40 milijuna eura. Hotel Bellevue imati će ukupno 185 soba i 21 suite te će biti opremljen unutarnjim i vanjskim bazenima i modernom SPA klinikom, dok Hotel Punta nudi bogat wellness sadržaj te pulmološki program za djecu i odrasle.

Na kraju službenog posjeta Primorsko-goranskoj županiji, ministar će posjetiti Institut Plavi svijet, gdje će mu biti predstavljene aktivnosti i programi koje Institut provodi s ciljem zaštite prirode te očuvanja morske flore i faune.

Podsjećamo, prema rezultatima ankete Ministarstva turizma o investicijama u turistički sektor, ove godine investicije gospodarskih tvrtki i Primorsko-goranske županije iznose 66 milijuna eura. Također, u sklopu programa bespovratnih potpora kojima Ministarstvo turizma sufinancira turističko razvojne projekte diljem Hrvatske, prošle i ove godine Primorsko-goranskoj županiji dodijeljeno je nešto više od 7 milijuna kuna bespovratno za 70-ak projekta i 100-ak točaka besplatnog wi-fi pristupa Internetu.



Pisane vijesti