Ministar turizma u Istarskoj županiji na 26. Kongresu HOK-a

Slika /arhiva/131125_pula1.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin sudjelovao je danas na svečanom otvorenju 26. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika, koji se u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK) od 24. do 26. studenoga održava u Puli. Ministar je tom prilikom predstavio ovogodišnje turističke rezultate te aktivnosti Ministarstva turizma. „Turistička 2013. godina bila je izazovna i već smo započeli s pripremama za 2014. godinu. Ove je godine, od siječnja do listopada ostvareno 4 posto više noćenja nego lani, a rast turističkog prometa i u post sezoni, odnosno 8,5 posto više dolazaka i 5 posto više noćenja u listopadu, dokazuje da turistička godina traje sve dulje“, izjavio je ministar Lorencin, naglasivši kako uspjeh ovogodišnje sezone dokazuju i drugi pokazatelji, primjerice prihodi u turističkim djelatnostima. „Prema podacima Porezne uprave, u devet mjeseci je ostvareno 12 posto više prihoda u turističkim djelatnostima, od čega na fiskalizaciju otpada oko 40 posto, a u tom su periodu rasle i druge usluge koje nemaju efekata fiskalizacije“, istaknuo je ministar te dodao kako iduće godine očekuje još bolje turističke rezultate i još veće učinke od turizma.

Ministar turizma Darko Lorencin sudjelovao je danas na svečanom otvorenju 26. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika, koji se u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK) od 24. do 26. studenoga održava u Puli. Ministar je tom prilikom predstavio ovogodišnje turističke rezultate te aktivnosti Ministarstva turizma.

„Turistička 2013. godina bila je izazovna i već smo započeli s pripremama za 2014. godinu. Ove je godine, od siječnja do listopada ostvareno 4 posto više noćenja nego lani, a rast turističkog prometa i u post sezoni, odnosno 8,5 posto više dolazaka i 5 posto više noćenja u listopadu, dokazuje da turistička godina traje sve dulje“, izjavio je ministar Lorencin, naglasivši kako uspjeh ovogodišnje sezone dokazuju i drugi pokazatelji, primjerice prihodi u turističkim djelatnostima. „Prema podacima Porezne uprave, u devet mjeseci je ostvareno 12 posto više prihoda u turističkim djelatnostima, od čega na fiskalizaciju otpada oko 40 posto, a u tom su periodu rasle i druge usluge koje nemaju efekata fiskalizacije“, istaknuo je ministar te dodao kako iduće godine očekuje još bolje turističke rezultate i još veće učinke od turizma.

Predstavljajući Strategiju razvoja turizma RH, ministar je izjavio kako je dugoročni cilj da se do 2020. godine iskoristi više turističkih potencijala te da, uz uloženih 7 milijardi novih investicija u turizam, Hrvatska uđe među 20 najkonkurentnijih turističkih zemalja svijeta. „Strategija definira proizvode koje ćemo razvijati u budućnosti te akcijske planove koji su neophodni za ostvarivanje rasta turističkog sektora, a jedan od ključnih proizvoda je eno-gastronomija, segment u kojem edukacija ima veliku ulogu. Osim toga, Strategija je podloga za korištenje strukturnih fondova EU, što je također veliki izazov koji trebamo iskoristiti, a glavnu ulogu u tom procesu ima upravo malo i srednje poduzetništvo“, izjavio je ministar te dodao kako se trenutno radi i na Strateškom marketing planu koji će definirati oglašavanje turizma RH na stranim tržištima.

Kako bi Hrvatska ostvarila glavni turistički cilj, Ministarstvo turizma radi i na izmjenama zakonodavnog okvira za turistički sektor. Nakon ovogodišnjih izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koje je Ministarstvo turizma predložilo radi uklanjanja prepreka i ograničenja za obavljanje ove djelatnosti, a koje je Vlada usvojila u svibnju, navedeni Zakon mijenjat će se i iduće godine, pa je ministar na Kongresu pozvao stručnu javnost i predstavnike HOK-a da se uključe u raspravu. Ministar je okupljene informirao i o programima potpora turističkih projekata, koje provodi resorno ministarstvo, naglasivši kako je ove godine iz tih programa obrtnicima odobreno 3 milijuna kuna bespovratnih potpora te da su trenutno u pripremi programi za 2014. godinu. Također, osvrnuo se i na proces pred stečajnih nagodbi, istaknuvši kako je za sedam tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, a koje su bile u financijskim problemima, pronađeni strateški partneri.

Uz ministra, na Kongresu je sudjelovala i direktorica Glavnog ureda HTZ-a, Meri Matešić koja je predstavila Strateški marketing plan, te pomoćnik ministra Želimir Kramarić koji je održao prezentaciju na temu financiranja projekata u turizmu i ugostiteljstvu iz Eu fondova.



Pisane vijesti