Ministar turizma Ostojić o učincima hrvatskog članstva u EU

Slika /arhiva/121106-wtm-y.jpg

Hrvatsko članstvo u Europskoj uniji jačat će konkurentnost hrvatskog turizma, ali i pojednostaviti postupke pri ulasku turista u Hrvatsku, rekao je ministar Veljko Ostojić u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA, objavljenom danas.

S obzirom da većina stranih turista u Hrvatsku dolazi upravo iz zemalja EU Hrvatska je odavno dio europske obitelji u turističkom smislu, no s formalnim ulaskom u EU dodatno će se pojednostaviti protok ljudi i kapitala, rekao je ministar Ostojić govoreći o potencijalnim učincima hrvatskog članstva na turističku djelatnost.

Nakon ulaska u EU europski turisti u Hrvatsku će dolaziti bez formalnosti, a hrvatsku turističku ponudu doživljavat će kao domaću, dodao je.

Iako sam ulazak u EU neće imati značajniji izravan utjecaj na to hoće li turisti iz Slovenije ili neke druge europske zemlje odlučiti za hrvatska turistička odredišta, mogućnosti koje donosi članstvo u EU pozitivno će se odraziti na konkurentnost hrvatskog turizma, a time i neposredno na rast turističkog prometa, ocijenio je Ostojić.

Prema njegovim riječima, najavljeno je i rješenje koje će nakon što Hrvatska postane članica EU omogućiti lakši i brži ulazak turista iz Slovenije u Hrvatsku te obrnuto. Najavljuje se postojanje jedne kontrolne točke na državnoj granici, na kojoj će biti hrvatski i slovenski policajci. Planirano je da se granični prijelazi objedine. To znači da bi se putnici u automobilima zaustavljali samo na jednoj točki te tako istodobno prošli kroz kontrolu obiju policija. Kontrola će tako biti brža, a prijelaz turista odvijat će se s manje zastoja, rekao je ministar Ostojić u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA. (Hina)



Pisane vijesti