​Ministar turizma Gari Cappelli sazvao videokonferenciju ministara turizma EU o utjecaju pandemije COVID-19 na sektor turizma

U ponedjeljak, 27. travnja 2020. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (Hrvatske bratske zajednice 4) s početkom u 10 sati održat će se videokonferencija ministara turizma država članica Europske unije o implikacijama pandemije koronavirusa (COVID-19) na sektor turizma. Izjave za medije ministra turizma RH Garija Cappellija predviđene su nakon završetka videokonferencije u 12 sati na mezzaninu konferencijskog centra u NSK, na poziciji za govornicom iza pleksiglasa.

Videokonferencija je organizirana u sklopu programa hrvatskog Predsjedanja Vijećem Europske unije, a konferencijom će predsjedati ministar turizma Gari Cappelli kao resorni ministar države predsjedateljice Vijećem EU-a.
 
Glavna tema video konferencije bit će posljedice globalne pandemije koronavirusa koje nepovoljno utječu na turizam i zbog koje su poslovni turistički procesi gotovo u potpunosti zaustavljeni, a sve države članice EU nalaze se u istoj, neizvjesnoj situaciji. Stoga je ministar Cappelli u komunikaciji sa ministrima nadležnima za resor turizam država članica EU i u dogovoru sa Europskom komisijom sazvao navedenu videokonferenciju na kojoj će čelnici turističkih resora EU razgovarati o mjerama koje se mogu i koje je potrebno poduzeti kako bi se turistički sektor što brže oporavio nakon popuštanja restriktivnih mjera ograničavanja putovanja i poslovanja turističkih subjekata.
 
„Važno je razgovarati i razmijeniti iskustva na razini Europske unije jer su sve države članice suočene sa sličnim pitanjima - kako osigurati funkcioniranje sustava u ovim okolnostima, ali i stabilnost cijelog gospodarstva, time i turističkog sektora. S kolegama ministrima zaduženim za resor turizma razmijenit ću mišljenja o mogućim programima i planovima za suzbijanje sličnih ugroza u budućnosti za područje turizma. Ovo je pitanje povezano s hrvatskom inicijativom još iz veljače 2018. godine kada sam na sastanku ministara nadležnih za turizam u Sofiji predstavio Inicijativu za bolje pozicioniranje turizma u okviru EU koja uključuje osnivanje zajedničkog financijskog fonda na razini EU s kojim bi se bilo u stanju brzo odgovoriti na potencijalne prijetnje i izazove u turizmu kao što je ova s kojom smo trenutno suočeni“, izjavio je povodom najave videokonferencije ministar turizma RH Gari Cappelli.
 
Turizam je poznat po tome što je jedan od „najelastičnijih“ sektora kada se radi o oporavku nakon raznih ugroza, a kada tome pribrojimo činjenicu da je turizam jedan od najvećih pokretača ostalih gospodarskih sektora i generator radnih mjesta koji zapošljava gotovo 14 milijuna ljudi u EU, logično je da financijska pomoć turizmu izravno utječe i na opravak cjelokupnog gospodarstva. Dodatno, kada uzmemo u obzir da u nekim od turističkih velesila EU udio turizma u BDP-u iznosi, primjerice, 12 posto u Španjolskoj, 13 posto u Italiji te čak 20 posto u Grčkoj, uviđamo koliko je EU članicama važno dogovoriti zajednički financijski okvir za pomoć turizmu. Stoga će videokonferencija kojom će predsjedati ministar Cappelli poslužiti kao platforma za daljnje razgovore o mogućnostima direktne financijske EU pomoći turističkom sektoru.

Najave