​Ministar turizma Gari Cappelli s američkim veleposlanikom: Hrvatska kao hit destinacija na američkom tržištu

  • Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180313_rh_usa1.jpg
  • Slika

Ministar turizma Gari Cappelli susreo se s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država, Nj.E. Williamom Robertom Kohorstom s kojim je razgovarao o turističkoj suradnji i razmjeni između zemalja. Podsjetivši na pozitivan imidž i epitet skrivenog dragulja Mediterana koji Hrvatska ima u Sjedinjenim Američkim Državama, veleposlanik Kohorst pohvalio je smjer u kojem se razvija hrvatski turizam istaknuvši pritom velik interes posjetitelja, ali i investitora s američkog područja, posebice za gradnjom luksuznih hotela kategorija četiri i pet zvjezdica te golf terena. Ministar Cappelli i veleposlanik Kohort ovom su prigodom istaknuli i velik potencijal zdravstvenog turizma u Hrvatskoj te prepoznali mogućnost zajedničke suradnje, posebice kroz umrežavanje hrvatskih bolnica i specijaliziranih klinika s velikim američkim osiguravajućim društvima.

Potvrdivši kako je stalni dijalog i razmjena tema između dvaju zemalja nužna u realizaciji spomenutih investicija i projekata, ministar Cappelli na ovom je sastanku pokrenuo i inicijativu organiziranja bilateralnog sastanka s visokim američkim dužnosnicima zaduženima za turizam i turistički razvoj koji do sada još nisu posjetili Hrvatsku, a što bi moglo rezultirati potpisivanjem sporazuma o turističkoj suradnji Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

Značajnu ulogu u prepoznatljivosti Hrvatske na američkom tržištu imala je i filmska industrija te činjenica da je upravo u našoj zemlji sniman niz svjetskih filmskih i televizijskih uspješnica poput serije Game of Thrones te filmovi Robin Hood, Ratovi zvijezda, Mamma Mia 2, a uskoro i nastavak Jamesa Bonda. Ovom prigodom veleposlanik Kohorst podsjetio je kako američki turisti Hrvatsku osim po prekrasnom krajoliku iz navedenih filmova i serijala, Hrvatsku prepoznaju kao hit turističku destinaciju koju sve više posjećuju zbog kvalitetne i šarolike turističke ponude, među kojima je, posjetiteljima veće platežne moći, iznimno bitan sportski sadržaj, posebice zastupljenost golf terena.

Tijekom susreta, ministar Cappelli najavio je i skorašnje otvorenje predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Los Angelesu koje će, uz već postojeće u New Yorku, doprinijeti kvalitetnijoj promociji naše zemlje te privlačenju većeg broja posjetitelja s ovog iznimno važnog tržišta. Kako je istaknuo ministar Cappelli, suradnju bi dodatno osnažilo i bolje avio povezivanje između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država te uključenje Hrvatske u program izuzeća od viza, Visa Waiver Program.

Osim posjetitelja, interes za Hrvatsku pokazuju i brojni investitori koji iz godine u godinu iskazuju želju za ulaganjem u hotele, marine i razvojne projekte u Hrvatskoj. Nakon hotela Doubletree by Hilton, izgradnje i obnove turističkog naselja s pet zvjezdica u uvali Osibova u Milni te kulinarskog instituta KUl IN Sisak, otvorena su vrata novim investitorima, a Ministarstvo turizma stoji im kao pomoć u pripremnim dogovorima i realizaciji.

Hrvatsku je u 2017. godini posjetilo gotovo pola milijuna američkih državljana koji su ostvarili 1,37 milijuna noćenja, što je 35 posto više u odnosu na lani. Ovaj rast svrstava Sjedinjene Američke Države u top deset emitivnih tržišta, a poziciju dodatno potvrđuje i časopis The New York Times koji je Hrvatsku svrstao u top pet destinacija za putovanje. Najveći broj dolazaka ostvaruje se u regijama Dubrovnika i Splita, a najave dvoznamenkastog rasta bukinga za proljeće 2018. godine dodatan je pokazatelj odlične pozicije koju Hrvatska ima na ovom tržištu.

Pisane vijesti