Ministar turizma Damir Bajs predao plakete za 100 vodećih hrvatskih restorana

Slika /arhiva/080513-gastro0w.jpg

Ministar turizma Damir Bajs predao je danas plakete za „100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica“, odnosno restorana koji su uvršteni u novo, 13. izdanje knjige "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti". Ministar Bajs istaknuo je na svečanosti na Trsatskoj gradini važnost restoratera za hrvatski turizam te je naglasio da su turisti u istraživanju Thomas za 2008. naveli da im je uživanje u hrani u piću na četvrtom mjestu u odnosu na cjelokupnu hrvatsku turističku ponudu. Nadam se da će ta ponuda doći i na prvo mjesto, rekao je. Dožupan Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić kazao je da se 19 od 100 vodećih restorana nalazi na području te županije. Dodao je da strane turiste, ne samo u toj županiji, najviše zbunjuje prometna i turistička signalizacija i da su u tome potrebna poboljšanja, kao i kod sanacije divljih odlagališta otpada.

Ministar turizma Damir Bajs predao je danas plakete za „100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica“, odnosno restorana koji su uvršteni u novo, 13. izdanje knjige "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti".

Ministar Bajs istaknuo je na svečanosti na Trsatskoj gradini važnost restoratera za hrvatski turizam te je naglasio da su turisti u istraživanju Thomas za 2008. naveli da im je uživanje u hrani u piću na četvrtom mjestu u odnosu na cjelokupnu hrvatsku turističku ponudu. Nadam se da će ta ponuda doći i na prvo mjesto, rekao je.

Dožupan Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić kazao je da se 19 od 100 vodećih restorana nalazi na području te županije. Dodao je da strane turiste, ne samo u toj županiji, najviše zbunjuje prometna i turistička signalizacija i da su u tome potrebna poboljšanja, kao i kod sanacije divljih odlagališta otpada.

(foto: FaH, Miljenko Klepac) (foto: FaH, Miljenko Klepac)

Trinaesto izdanje vodiča kroz hrvatske restorane objavljeno je nakon istraživanja kojim je obuhvaćeno više od 2400 samostalnih i hotelskih restorana u Hrvatskoj.

Prvi dio izbora održan je preko portala www.gastronaut.hr, s time da se s istog računala moglo glasovati samo jednom, a voditelji restorana ispunjavali su detaljni upitnik o svojoj ponudi te glasovali za 10 najboljih restorana, dok je ukupnu listu i materijale nadgledao Časni odbor projekta.

U odnosu na prošlogodišnje izdanje, u ovom je 19 novih restorana, a devet se restorana ponovno vratilo na listu najboljih. Svih 13 godina od početka projekta na listi najboljih uspjelo se održati 16 restorana.

U knjizi „100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti“ predstavljeni su izabrani restorani i recepti njihovih specijaliteta te opis prirodnog, povijesnog i kulturnog okružja.

Suorganizatori manifestacije su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke i Udruga restoratera Hrvatske, čije aktivnosti podupire Ministarstvo turizma. 

(foto: FaH, Miljenko Klepac) (foto: FaH, Miljenko Klepac)



Pisane vijesti