Ministar Ostojić u Međimurju: Kontinent je velika prilika i izazov za hrvatski turizam

Slika /arhiva/120525-mint-dc.jpg

U tijeku je izrada Programa rada Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za 2013. godinu, čija su dva cilja smanjenje sezonalnosti koje se, prije svega, odnosi na primorske županije, te razvoj i promidžba turizma na nedovoljno razvijenim područjima - rekao je ministar turizma Veljko Ostojić prilikom službenog posjeta Međimurskoj županiji te dodao kako hrvatski turizam vidi kao integralni proizvod obale i kontinenta. Župana Međimurske županije Ivana Perhoča i njegove suradnike te predstavnike turističkog gospodarstva županije upoznao je s osam programa Ministarstva, od kojih se posebno osvrnuo na programe Ministarstva i HTZ-a, koji se odnose na spomenuto poticanje razvoja turizma u turistički nerazvijenim područjima Hrvatske, a za koje je ukupno izdvojeno 15,7 milijuna kuna. Od toga je kroz zajednički program Ministarstva i HTZ-a osigurano 5,7 milijuna kuna, a kroz natječaj HTZ-a ostalih 10 milijuna kuna. Ministar Ostojić je najavio i skoro objavljivanje preostalih natječaja Ministarstva, od kojih je istaknuo dva. Prvi je vezan uz poticanje razvoja novih, inovativnih proizvoda održivog turizma, za kojeg je izdvojeno 6 milijuna kuna, dok je za program unaprjeđenja ponude turističkog sektora predviđeno 7,4 milijuna kuna.

Priopćenje za medije

U tijeku je izrada Programa rada Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za 2013. godinu, čija su dva cilja smanjenje sezonalnosti koje se, prije svega, odnosi na primorske županije, te razvoj i promidžba turizma na nedovoljno razvijenim područjima - rekao je ministar turizma Veljko Ostojić prilikom službenog posjeta Međimurskoj županiji te dodao kako hrvatski turizam vidi kao integralni proizvod obale i kontinenta.

Župana Međimurske županije Ivana Perhoča i njegove suradnike te predstavnike turističkog gospodarstva županije upoznao je s osam programa Ministarstva, od kojih se posebno osvrnuo na programe Ministarstva i HTZ-a, koji se odnose na spomenuto poticanje razvoja turizma u turistički nerazvijenim područjima Hrvatske, a za koje je ukupno izdvojeno 15,7 milijuna kuna. Od toga je kroz zajednički program Ministarstva i HTZ-a osigurano 5,7 milijuna kuna, a kroz natječaj HTZ-a ostalih 10 milijuna kuna.

Ministar Ostojić je najavio i skoro objavljivanje preostalih natječaja Ministarstva, od kojih je istaknuo dva. Prvi je vezan uz poticanje razvoja novih, inovativnih proizvoda održivog turizma, za kojeg je izdvojeno 6 milijuna kuna, dok je za program unaprjeđenja ponude turističkog sektora predviđeno 7,4 milijuna kuna.

Uz spomenuto, razgovaralo se o aktualnostima i razvoju turističke djelatnosti u toj županiji, a ministru su predstavljeni i turistički projekti od strateškog interesa za županiju, kao i manifestacije od posebnog interesa. Ministar je zaključio kako Međimurska županija posvećuje veliku pažnju turizmu te selektivnim oblicima poput biciklističkog i vinskog turizma, kojeg je ocijenio jednim od najkvalitetnijih u našoj zemlji. Riječi je bilo i o projektima županije vezanim uz agroturizam, rekonstrukciju dvoraca i korištenje prirodnih resursa.

U sklopu posjeta Međimurju, ministar je obišao projekt izgradnje seoskog gospodarstva Juras, čije je otvorenje planirano u srpnju ove godine, a koji je financiran, između ostalog, sredstvima  Hrvatske banke za obnovu i razvitak te Ministarstva turizma.

Prilikom posjeta županiji ministar je podijelio diplome petoj generaciji sommeliera Sjeverozapadne Hrvatske te otvorio biciklističku stazu izgrađenu u sklopu projekta Mura-Drava Bike, sufinanciranu iz programa EU-a. Staza povezuje dvije hrvatske i dvije slovenske regije, a osim razvoja biciklističkog turizma u tim regijama, cilj joj je i razvoj pratećih uslužnih djelatnosti. Staza je povezana i s postojećim austrijskim biciklističkim putovima uz Muru i Dravu, a ukupna vrijednost projekta je gotovo 1,8 milijuna eura.

Ministar je ovaj projekt ocijenio kvalitetnim te istaknuo važnost pripreme projekata za korištenje sredstava iz fondova EU. Naglasio je kako je unutar Ministarstva turizma formirana posebna služba za fondove EU, koja će biti na raspolaganju za pitanja vezana uz ovu tematiku.

Ministar se u nastavku susreo i s međimurskim vinarima te prisustvovao na svečanoj skupštini društva „Hortus Croatiae“, povodom dvadeset godina postojanja.



Pisane vijesti