Ministar Ostojić s predstavnicima Udruženja ugostitelja Zagreb

Slika /arhiva/mint.jpg

Uvođenje diferencirane stope PDV-a, odnosno povlaštene stopa za dio usluga u turizmu potez je koji mora biti temelj jačanja konkurentnosti hrvatskog turizma, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić prilikom susreta s predstavnicima Udruženja ugostitelja Zagreb – predsjednikom Nenadom Šepakom, potpredsjednicima Zlatkom Puntijarom i Davorkom Andrijevićem te predsjednikom NO Darko Belušićem. Uz ministra, na sastanku su sudjelovali i njegovi suradnici, Bernard Zenzerović, tajnik Kabineta i Želimir Kramarić.

Ministar Ostojić pozvao je struku na suradnju te naglasio koristi od smanjenja PDV-a u turizmu za obje strane, pri čemu je važan dogovor javnog i privatnog sektora. Nadalje, naveo je primjer Francuske, u kojoj je nakon smanjenja PDV-a, potpisan sporazum države i turističkog sektora, koji obvezuje na snižavanje cijena i povećanje broja zaposlenih te usmjeravanje dijela novca od efekta smanjenja stope u povećanje kvalitete objekata, edukaciju i slično.

Predstavnici Udruženja iznijeli su ministru situaciju na turističko-ugostiteljskom tržištu i u struci, uz primjere problema u dijelu nelojalne konkurencije, povremenog zapošljavanja radnika u ugostiteljstvu, te minimalno tehničkih uvjeta u ugostiteljskim objektima i „poreznog tretmana“ reprezentacije.

Svjestan sam potrebe izmjene pojedinih zakona u turizmu, pa će Ministarstvo turizma nastojati uvažiti i uvrstiti, u izmjene zakona i pod zakonskih akata, sve argumentirane i konkretne prijedloge struke, što će pridonijeti jačanju konkurentnosti hrvatskog turizma, zaključio je ministar.



Pisane vijesti