Ministar Ostojić na sastanku s predstavnicima HOK-a

Slika /arhiva/mint.jpg

Ministar turizma Veljko Ostojić sastao se s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore (HOK) - Antom Mihićem, predsjednikom Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika i suradnikom Krešimirom Tomićem, na kojem su glavne teme razgovora bile smanjenje stope PDV-a u turizmu i buduća suradnja.

Obrazovanje ugostiteljsko-turističkih kadrova treba biti jedan od prioriteta i ključnih izazova u budućnosti, izjavio je ministar Ostojić, te pozvao predstavnike Hrvatske obrtničke komore na nastavak jačanja suradnje u kojoj će s Ministarstvom turizma sudjelovati u izmjenama zakona vezanih uz ugostiteljstvo i turizam.

Na sastanku je ministar također govorio o najavi Vlade RH o diferenciranoj stopi PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu, koja bi na snagu trebala stupiti u siječnju 2013. godine, te predstavio i ostale mjere koje Vlada planira provoditi s ciljem rasterećenja gospodarstva, među kojima su i smanjenje nameta za gospodarstvenike i  davanje poticaja za investicije u turizmu.

Niža stopa PDV-a na hranu, jedno je od dugogodišnjih traženja ugostitelja, koje je Mihić istaknuo i prilikom susreta s ministrom, naglasivši i važnost edukacije u turizmu te potrebu izmjene Zakona u ugostiteljskoj djelatnosti, tako da se minimalni tehnički uvjeti vežu uz ugostiteljski objekt, a ne uz osobu, vlasnika ili korisnika. Uz to, predstavio je i ostale zaključke s 24. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a (održanog u Dubrovniku, 14.-15. 11. 2011.), među kojima je i potreba sprečavanja nelegalnog poslovanja u turizmu, koje ugrožava struku i odnosi veliki dio mogućih prihoda u turizmu.



Pisane vijesti