Zamjenik ministra turizma primio njemačku delegaciju

Slika /arhiva/120127-njem1W.jpg

Zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo primio je u službeni posjet voditelja Uprave za proširenje EU za jugoistočnu Europu i Tursku u njemačkom Saveznom Ministarstvu gospodarstva i tehnologije, Helge Tolksdorfa, u čijoj pratnji su bili i regionalna direktorica za jugoistočnu Europu, Anja Quiring, direktor Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, dr. Peter Presber, te savjetnica u Odjelu za gospodarstvo pri Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke, Snježana Slijepčević . Uz zamjenika ministra Valjala, s hrvatske su strane sastanku nazočili Želimir Kramarić, te Davor Njirić.

Zamjenik ministra Valjalo naglasio je da upravo Njemačka za Hrvatsku predstavlja najvažnije turističko tržište, s kojom bilateralno i multilateralno imamo izvrsnu suradnju, te ih je upoznao s prioritetnim ciljevima nove Vlade za područje turizma. Izvijestio je njemačke kolege o izradi Strategije razvoja hrvatskog turizma, kao temeljnog dokumenta turističke budućnosti Hrvatske, a koja bi trebala biti dovršena u jesen ove godine, te o nastojanjima nove hrvatske Vlade za olakšavanjem procedure ulaganja u turizam, kao i stavljanju prioriteta i na područje obrazovanja u turizmu. O trenutnom stanju na području investicija u turističke projekte u Republici Hrvatskoj izvijestili su Želimir Kramarić i Davor Njirić.

Voditelj Uprave za proširenje EU Tolksdorf potvrdio je izuzetnu suradnju s Hrvatskom na području turizma, poput suradnje s njemačkim vladinim agencijama DEG i GIZ na konkretnim projektima u Hrvatskoj, te iskazao želju njemačke strane za stvaranjem tzv. „Task-Force-a“ - bilateralne radne skupine koja bi žurno rješavala pitanja od interesa dviju strana, s ciljem izbjegavanja suvišne administracije.

Također, izvijestio je o interesu njemačke strane za ulaganja/suradnju u turizmu općenito, a kao primjere naveo je zračni promet, nautički turizam, ali i makroregionalne projekte unutar Dunavske komisije. Isto tako, spomenuo je mogućnost razmjene know-how-a organizacijom bilateralnih susreta turističkih stručnjaka, te najavio skori posjet Republici Hrvatskoj, njemačkog saveznog predsjednika, Christian-a Wulff-a .



Pisane vijesti