Ministar Ostojić: Hrvatski je turizam integralni proizvod obale i kontinenta

Slika /arhiva/24express-L.jpg

24express: Već ste više od pola godine ministar turizma. Što ističete kao svoje najvažnije poteze?

Prvi, a ujedno i jedan od važnijih ciljeva koje smo uspjeli realizirati na početku mandata je spuštanje PDV-a za dio usluga u turizmu na 10 posto, što će u primjenu stupiti 1. siječnja 2013. godine. Ovo je tek jedna od mjera kojima želimo ojačati konkurentnost turizma. Izmjenom Zakona o PDV-u propisuje se i povećanje 'praga' za obavezan ulazak u sustav PDV-a s dosadašnjih 85.000 kuna na 230.000. S HABOR-om su dogovoreni olakšani uvjeti kreditiranja u turizmu, odnosno smanjena je kamatna stopa i povećana su sredstva koja HBOR kani plasirati ove godine (1,2 milijarde kuna). Uvedene su niže kamatne stope od 1,3 i 5 posto u već postojećim programima kreditiranja za turizam. Novost je i povećanje smještajnog kapaciteta u kojem se mogu pružati ugostiteljske usluge u domaćinstvu. Tako privatni iznajmljivači u svojim apartmanima i kućama za odmor mogu, umjesto ranije do osam, sada imati do 10 soba te umjesto 16 do 20 kreveta, dok je u kampovima broj smještajnih jedinica povećan sa sedam na deset, odnosno s 25 na 30 gostiju istodobno. Sabor je donio izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji je spriječio moguće zatvaranje 150 kampova, čime smo sačuvali brojna radna mjesta. Najvažnija izmjena u zakonu je bila produženje roka za kategorizaciju kampova do 30. travnja 2015. godine. Jedan od prioriteta biti će nam i daljnja privatizacija preostalih 13 tvrtki u državnom vlasništvu.

24express: Sezona je očito počela bolje nego lanjska? Kakvi su prvi rezultati što se tiče tog perioda?

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvareno je 5 posto više dolazaka i noćenja nego lani, a porast ostvarenog broja noćenja zabilježen je u svim županijama. Optimizam nam daju i rezultati turističkog prometa turista europskih zemalja. Ipak, sezonu moramo krajnje koncentrirano i predano odraditi do zadnjega dana ove godine, a ovom prilikom želim zahvaliti turističkim djelatnicima na dosada uloženom trudu i radu te ih ujedno pozvati da i dalje ulažu maksimum u svoj posao. Što se financija tiče, cilj je približiti se brojci od 7 milijardi eura ukupnih primitaka od turizma. Vjerujem daje to moguće.

24express: Do koje mjere vas pogađa nesmanjivanje PDV-a u turizmu ove godine?

Izuzetno sam zadovoljan što je Vlada donijela odluka o smanjenju PDV-a za gotovo sve usluge u turizmu na 10 posto, koji će se početi primjenjivati za manje od pola godine jer je to, između ostaloga znak kako Vlade nastoji graditi drugačiji odnos prema turizmu.

24express: U travnju ste rekli kako se ove sezone bojite Italije. Na što ste točno pritom mislili?

U prvoj polovici ove godine, u Hrvatskoj se odmaralo 7 posto manje turista iz Italije nego lani, ali zabilježeni rezultati su u skladu s očekivanjima. Naime, ove godine izvan Italije planira putovati čak 6 milijuna Talijana manje nego prošle godine. Uzmemo li u obzir činjenicu daje to oko 20 posto Talijana manje nego 2011., pad zabilježen u Hrvatskoj je objektivan, a uzrokovan je gospodarskom situacijom.

24express: Kako ocjenjujete kontinentalni turizam u Hrvatskoj i na koji način ga planirate razvijati?

Hrvatski turizam vidim kao integralni proizvod obale i kontinenta jer svaka regija ima niz potencijala. Ministarstvo turizma zajedno s HTZ-om ove godine izdvaja ukupno 15,7 milijuna kuna sredstava za jačanje turizma na turistički nerazvijenim područjima.

24express: U turizmu ste zapravo od djetinjstva. Još kao srednjoškolac radili ste kao nosač prtljage u medulinskim hotelima.

Još kao srednjoškolac radio sam kao nosač kofera. I kao student povremeno sam zarađivao obavljajući razne poslove od pretovarivanja skladišta do pomoćnih uredskih poslova. I moji su se roditelji bavili turizmom kao izvorom dopunskih prihoda. Govorim engleski i talijanski jezik, a ovu sam funkciju i prihvatio jer vjerujem da mogu pomoći razvoju hrvatskog turizma.

24express: Molim Vas da mi još prokomentirate rad Vlade u prvih pola godine.

Mislim daje ova Vlada napravila niz kvalitetnih poteza, no većina posljedica moći će biti vidljiva tek sljedeće godine. Jedan do najboljih primjera je smanjivanje PDV-a u turizmu. Smatram da su svi oni koji su očekivali da će se promjene dogoditi brzo imali nerealna očekivanja, jednako kao što su i svi oni koji su obećavali da će se promjene dogoditi brzo davali nerealna obećanja. (Marcela Bratović, 24express, 13. 7. 2012.)



Pisane vijesti