Ministar Lorencin u Vukovaru: Velike mogućnosti turističkog razvoja Podunavlja

Slika /arhiva/140516-slavon2.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin službenim posjetom Vukovarsko-srijemskoj županiji završio je turneju po Slavoniji, gdje se u četiri slavonske županije susreo sa županima, predstavnicima turističkog gospodarstva i direktorima turističkih zajednica, s kojima je razgovarao o investicijama i razvojnim projektima županija te o izmjenama Zakona o turističkim zajednicama koje su u pripremi. Ovom je prilikom ministar obišao i projekte na području Vukovarsko-srijemske županije, kao što je višenamjenska dvorana u putničkom pristaništu Vukovar, za koju je Ministarstvo turizma dalo financijsku potporu. „Cilj projekta je uređenje plutajućeg objekta za ukrcaj i iskrcaj putnika s riječnih kruzera. Jedan dio potpalublja uredit će se u dvoranu za održavanje kongresa, radionica, obrazovnih programa, projekcija filmova i slično, čime bi turisti s kruzera dobili još bolji dojam o destinaciji na koju dolaze“, rekao je Lorencin. Prilikom posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji ministar Lorencin je, zajedno s ministricom kulture Andreom Zlatar Violić i zamjenikom ministra regionalnog razvoja i EU fondova Jakšom Puljizom, sudjelovao na svečanosti otvorenja radova na stalnom postavu Muzeja vučedolske kulture. Tom je prilikom Lorencin naglasio kako Muzej Vučedolske kulture za hrvatsko Podunavlje ima potencijal i misiju preobrazbe u ratu osiromašenog kraja u turističku destinaciju.

Ministar turizma Darko Lorencin službenim posjetom Vukovarsko-srijemskoj županiji završio je turneju po Slavoniji, gdje se u četiri slavonske županije susreo sa županima, predstavnicima turističkog gospodarstva i direktorima turističkih zajednica, s kojima je razgovarao o investicijama i razvojnim projektima županija te o izmjenama Zakona o turističkim zajednicama koje su u pripremi. Ovom je prilikom ministar obišao i projekte na području Vukovarsko-srijemske županije, kao što je višenamjenska dvorana u putničkom pristaništu Vukovar, za koju je Ministarstvo turizma dalo financijsku potporu.

„Cilj projekta je uređenje plutajućeg objekta za ukrcaj i iskrcaj putnika s riječnih kruzera. Jedan dio potpalublja uredit će se u dvoranu za održavanje kongresa, radionica, obrazovnih programa, projekcija filmova i slično, čime bi turisti s kruzera dobili još bolji dojam o destinaciji na koju dolaze“, rekao je Lorencin. Prilikom posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji ministar Lorencin je, zajedno s ministricom kulture Andreom Zlatar Violić i zamjenikom ministra regionalnog razvoja i EU fondova Jakšom Puljizom, sudjelovao na svečanosti otvorenja radova na stalnom postavu Muzeja vučedolske kulture. Tom je prilikom Lorencin naglasio kako Muzej Vučedolske kulture za hrvatsko Podunavlje ima potencijal i misiju preobrazbe u ratu osiromašenog kraja u turističku destinaciju.

„Potencijali Podunavlja kroz razvoj turizma su veliki, prije svega zbog atraktivnog položaja te bogate povijesti i kulture. Ove resursne osnove treba dodatno nadograđivati atrakcijama, kao što je to ovaj muzej, ali i turističkim proizvodima kao što su eno i gastro turizam, ruralni i eko turizam. Muzej Vučedolske kulture nije klasičan muzej već je to u suštini interpretacijski centar, odnosno centar za posjetitelje“, poručio je Lorencin.

Ministarstvo turizma je 2013. godine započelo raditi na studiji predizvodljivosti integriranog projekta turističkog razvoja vukovarske regije te se u ovaj projekt,  uvršten u prioritee Vlade RH za kandidiranje iz EU fondova, uključilo  i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Taj integrirani projekt bi, između ostalog, trebao obuhvatiti realizaciju sljedeće faze investicije na Vučedolu, odnosno izgradnju arheološko-turističkog parka vučedolske kulture.



Pisane vijesti