Ministar Lorencin u službenom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Slika /arhiva/140425-dbk5.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin u službenom je posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje se jutros sastao s direktorima turističkih zajednica te s predstavnicima turističkog gospodarstva Županije i Grada Dubrovnika. Na sastanku su, između ostalih, sudjelovali župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić. Na sastanku s direktorima lokalnih turističkih zajednica, ministar Lorencin izvijestio je prisutne o tijeku izrade Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma te naglasio kako su se do utorka primale primjedbe na smjernice tog zakona, ali  će se javna rasprava voditi i prilikom objave izmjena i dopuna, u drugoj polovici svibnja. Direktori turističkih zajednica iznijeli su svoje primjedbe na smjernice zakona, a ministar ih je pozvao da sudjeluju u izradi zakona s konkretnim prijedlozima, a sve s ciljem podizanja konkurentnosti Hrvatske kao turističke destinacije.

Ministar turizma Darko Lorencin u službenom je posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje se jutros sastao s direktorima turističkih zajednica te s predstavnicima turističkog gospodarstva Županije i Grada Dubrovnika. Na sastanku su, između ostalih, sudjelovali župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić. Na sastanku s direktorima lokalnih turističkih zajednica, ministar Lorencin izvijestio je prisutne o tijeku izrade Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma te naglasio kako su se do utorka primale primjedbe na smjernice tog zakona, ali  će se javna rasprava voditi i prilikom objave izmjena i dopuna, u drugoj polovici svibnja. Direktori turističkih zajednica iznijeli su svoje primjedbe na smjernice zakona, a ministar ih je pozvao da sudjeluju u izradi zakona s konkretnim prijedlozima, a sve s ciljem podizanja konkurentnosti Hrvatske kao turističke destinacije.

„Svaki prijedlog je koristan i dobrodošao, a zadaća svih nas je da si olakšamo posao prilagodbom sustava, odnosno uspostavljanjem sinergije prilikom zajedničkih nastupa i promocije na tržištima. Zakon bi trebao formalizirati područje rada lokalnih turističkih zajednica, a zadaće bi trebale biti razvoj proizvoda, promocija destinacije te opće uređenje koje uključuje razvoj javne turističke infrastrukture i uređenje destinacije, kroz uspostavu uske suradnje s jedinicama lokalne samouprave“, istaknuo je ministar, osvrnuvši se i  na koncept razvoja pred i posezone - pps koncept naglasivši kako će se do jeseni identificirati destinacije i najpogodnija razdoblja za dovođenja turista s određenim motivom dolaska u našu zemlju.

Na sastanku s turističkim gospodarstvenicima, župan Nikola Dobroslavić izvijestio je prisutne kako su za Uskrs ostvareni odlični rezultati te da su i najave za ostatak sezone jako dobre. Također, župan je upoznao ministra s planovima na području županije, istaknuvši kako ovogodišnje investicije iznose oko 60 milijuna eura, a u planu je i osnivanje kongresnog centra kojeg vidi kao veliki potencijal za jačanje turizma u razdoblju pred i posezone.

Ministar je također istaknuo kako je Dubrovnik brend i svakako jedna od najpoželjnijih destinacija Hrvatske, što se očituje i prema investicijama koje se provode na području grada i u okolici. „Za daljnji napredak destinacije moramo razvijati razdoblje pred i posezone, za što je potrebna suradnja privatnog i javnog sektora, zajedno s turističkim zajednicama. Sunce i more zasigurno će ostati naš glavni proizvod, no moramo dodati sport i rekreaciju, gastronomiju, avanturizam, zdravstveni turizam te dodatno poraditi na manifestacijama u periodu izvan glavne ljetne sezone, što će zasigurno imati višestruke učinke na promociju destinacije“, rekao je ministar, dodavši  kako se s aviokompanijama već vode razgovori o uspostavi novih letova u 2015. godini.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što će ACI prvi put u proteklih  dvadeset godina na području Dubrovnika izgraditi novu marinu, jer nautički turizam čini oko 4 posto ukupnih noćenja i oko 11 posto prihoda. Također, naglasio je važnost korištenja sredstava EU koja nam stoje na raspolaganju, navevši primjer dubrovačke zračne luke kao jedne od strateških hrvatskih zračnih luka otvorene za financiranje iz EU fondova. Također, veliki potencijal vidi u izgradnji vinskih cesta na području Županije, posebice na Pelješcu i Korčuli, jer eno-gastronomija, a posebice vino i ulje, ima velike marketinške mogućnosti, uz preduvjet povezivanja proizvođača, odnosno vinara i maslinara.

U nastavku, ministar je otvorio prvi regionalni vinski festival FestWine, koji se u Dubrovniku održava od 24. do 26. travnja i okuplja više od sto regionalnih vinara. Ministar je na otvorenju istaknuo važnost promocije hrvatskih vina i općenito eno-gastronomije kao jednog od deset ključnih turističkih proizvoda hrvatskog turizma te zahvalio organizatorima i sudionicama na realizaciji manifestacija upravo u razdoblju izvan ljetnih mjeseci, jer se na taj način stvara dodatna ponuda i produžuje turistička sezona.

Ministar je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji obišao i lokacije investicijskih projekata te sudjelovao na obilježavanju početka radova na hotelu Orlando u Srebrenom. „Napravit ćemo na ovom području ukupno oko 750 soba i apartmana, odnosno 1500 kreveta, a naše investicije obogatit će ponudu Župe dubrovačke pa i grada Dubrovnika. U Mlinima smo adaptirali hotel Astareu, a gradimo i hotel Mlini koji će imati 95 soba, čime će Mlini postati destinacija s 4 do5 zvjezdica. U Srebrenom smo srušili hotel Orlando i sada ćemo napraviti novi hotel s 250 soba na razini četiri zvjezdice. Sve bi trebalo biti gotovo do sljedeće sezone, a ukupno su investicije vrijedne 50 milijuna eura“, istaknuo je predsjednik uprave HUP-a Zagreb Anđelko Leko prilikom otvaranja radova na hotelu Orlando. Član Uprave HUP-a Zagreb, Kristijan Šustar najavio je kako pregovori sa Starwoodom idu kraju te bi hotel Orlando trebao postati Sheraton hotel Župa dubrovačka.

Ministar Lorencin izrazio je zadovoljstvo spomenutim investicijama: „Riječ je o domaćem kapitalu, okosnici investicija u hrvatski turizam, koje su ove godine, u odnosu na prošlu, gotovo udvostručene. Posebno me veseli što ovakve investicije provode domaće tvrtke, koje također i opremaju hotele domaćim proizvodima. Kako je navedeno u Strategiji razvoja turizma, do 2020. godine želimo 7 milijardi eura investicija, a za ostvarenje tog plana trebamo raditi više na povezivanju malog i srednjeg poduzetništva upravo s velikim investitorima, jer je turizam horizontalna djelatnost.“

U nastavku posjeta, ministru je predstavljen projekt marine Slano,  22. marine u sastavu ACI, odnosno uz dubrovačku i korčulansku, bit će to treća marina na području Dubrovačko-neretvanske županije. „Riječ je o najvažnijoj investiciji u ACI marinu u proteklih dvadeset godina i vjerujem da u tome možemo biti najbolji na Mediteranu. Ukupna vrijednost investicije iznosi 60 milijuna kuna, a ove će godine biti uložena polovica iznosa. Gradnja započinje u rujnu, a već iduće godine u travnju, marina bi trebala početi raditi punim kapacitetom“, istaknuo je direktor ACI marine Dubrovnik Mato Franković prilikom predstavljanja projekta. Uz spomenute i ministra, na prezentaciji je sudjelovala i predsjednica Uprave ACI Doris Peručić.



Pisane vijesti