Turistička burza u Sao Paulu: Brazilci žele posjetiti Hrvatsku

Slika /arhiva/rh-karta-ww.jpg

Na jednom od najvažnijih turističkih sajmova Latinske Amerike - WTM Latin America, koji se ovaj tjedan održavao u brazilskom gradu Sao Paulu, među 1.300 izlagača iz 60 zemalja predstavilo se i nekoliko hrvatskih turističkih zajednica i tvrtki, a susreti s brazilskim turističkim partnerima pokazali su da postoji veliko zanimanje za Hrvatskom.

Poručila je to za Hinu iz Sao Paula direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić dodajući da su se, osim njih, na sajmu još predstavile i turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije i grada Zagreba, Hotela Maestral (Dubrovnik) te agencija Uniline i Amathus.

Vlašić ističe da su u svim razgovorima od brazilskih touroperatora čuli kako njihovi klijenti dosta pitaju za Hrvatsku, posebno Dubrovnik, Split, Hvar i Zagreb, najavljujući da bi ih ove godine moglo u Hrvatsku doći i više nego prošle godine, a kako je Brazil jedno od brzorastućih tržišta u svjetskom turizmu očekivanje porasta njihovih dolazaka u Europu, pa i u Hrvatsku, je i dosta realno.

Tome bi svakako moglo pridonijeti i Svjetsko nogometno prvenstvo (SP) ove godine u Brazilu (lipanj-srpanj), tim više što Hrvatska i Brazil otvaraju SP i to upravo u Sao Paulu, pa stoga Vlašić drži da je nastup na ovotjednom WTM-u prava prilika za dodatno približiti Hrvatsku, Dubrovnik i druge hrvatske gradove brazilskoj javnosti.

Za to će još jedna prilika biti i sredinom svibnja kada se u Hrvatskoj planira poslovna radionica "Buy Croatia" hrvatskih i brazilskih touroperatora u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i sustava turističkih zajednica, najavila je Vlašić.

Osim WTM Latin America, koji se u Sao Paulu održavao od 23. do 25. travnja, Vlašić ističe da se u tom gradu istodobno održavao i 41. Braztoa Business Meeting odnosno skup udruženja brazilskih touroperatora koji je okupio brojne ključne predstavnike brazilskog turizma i njihovih partnera na jednom mjestu, a odakle su se također čule dobre najave za Hrvatsku.

Iznosi i podatak da je prošle godine u Dubrovniku ostvaren porast dolazaka brazilskih turista i njihovih noćenja od čak 70 posto u odnosu na godinu prije, a slične poraste s nešto više od 13 tisuća dolazaka i 34 tisuće noćenja brazilskih turista ostvarila je i Dubrovačko-neretvanska županija.

U ukupnom hrvatskom turizmu zadnjih nekoliko godina bilježe se znatni porasti turističkog prometa iz Brazila, pa tako i prošle godine kada je, po podacima HTZ-a, došlo 56 tisuća Brazilaca ili 76 posto više nego u 2012., a njihovih 123 tisuće noćenja je porast za 60,5 posto.

(Hina)



Pisane vijesti