Ministar Lorencin posjetio Međimurje

Slika /arhiva/140610-medj3.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin sastao se danas s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave s područja Međimurske županije. Tako se ministar susreo s međimurskim županom Matijom Posavcem te s predstavnicima turističkog sektora županije, s kojima je razgovarao o izmjenama Zakona o turističkim zajednicama te planiranim investicijama u turistički sektor Županije. Župan Posavec naglasio je kako se na području Međimurske županije najviše radi na razvoju biciklističkog turizma. „Otvaramo brojne biciklističke rute koje povezujemo s onima u Mađarskoj i Austriji, a dodatni potencijal imamo i u sportskoj zračnoj luci koju želimo ponovno staviti u funkciju“, naglasio je župan, dodavši da se uz Strateški marketinški plan TZ Međimurske županije u izradi, puno radi i na pripremi projekata za EU fondove. Kako je rekao, predračunska vrijednost dokumentacije za apliciranje na fondove EU iznosi milijun kuna, a ukupna turistička vrijednost projekata procjenjuje se na 30 milijuna kuna. Župan Posavec naglasio je kako se na području Međimurske županije najviše radi na razvoju biciklističkog turizma. „Otvaramo brojne biciklističke rute koje povezujemo s onima u Mađarskoj i Austriji, a dodatni potencijal imamo i u sportskoj zračnoj luci koju želimo ponovno staviti u funkciju“, naglasio je župan, dodavši da se uz Strateški marketinški plan TZ Međimurske županije u izradi, puno radi i na pripremi projekata za EU fondove. Kako je rekao, predračunska vrijednost dokumentacije za apliciranje na fondove EU iznosi milijun kuna, a ukupna turistička vrijednost projekata procjenjuje se na 30 milijuna kuna.

Ministar turizma Darko Lorencin sastao se danas s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave s područja Međimurske županije. Tako se ministar susreo s međimurskim županom Matijom Posavcem te s predstavnicima turističkog sektora županije, s kojima je razgovarao o izmjenama Zakona o turističkim zajednicama te planiranim investicijama u turistički sektor Županije.

Župan Posavec naglasio je kako se na području Međimurske županije najviše radi na razvoju biciklističkog turizma. „Otvaramo brojne biciklističke rute koje povezujemo s onima u Mađarskoj i Austriji, a dodatni potencijal imamo i u sportskoj zračnoj luci koju želimo ponovno staviti u funkciju“, naglasio je župan, dodavši da se uz Strateški marketinški plan TZ Međimurske županije u izradi, puno radi i na pripremi projekata za EU fondove. Kako je rekao, predračunska vrijednost dokumentacije za apliciranje na fondove EU iznosi milijun kuna, a ukupna turistička vrijednost projekata procjenjuje se na 30 milijuna kuna. 

Ministar Lorencin pohvalio je smjer razvoja turizma na području ove županije, kao i predstavljene projekte. „Opredjeljenje prema biciklističkim stazama je odlično, kao i projekt Svetog Martina na Muri, koji je trenutačno okosnica razvoja turizma. Također, veliki potencijal je u vinarstvu i drugim djelatnostima koje se mogu snažnije uključiti u turističku ponudu kao kvaltetni projekti“, poručio je Lorencin i naglasio kako, uunutar programa Fond za razvoj turizma, Ministarstvo daje financijske potpore za izradu dokumentacije nužne za realizaciju projekata.

Također, Lorencin je predstavnike županije i turističkog sektora upoznao s planovima oko izmjena Zakona o turističkim zajednicama. „Novi zakon predstavljat će pravno rješenje kojim nećemo ukidati turističke zajednice, već stvoriti platformu za moguće udruživanje te tako ojačati i njihovo financijsko poslovanje, odnosno održivost. Krajnji je cilj funkcioniranje po modelu destinacijskog menadžmenta kako bi turističke zajednice mogle biti pokretač inicijativa, to jest kako bi imale mogućnost efikasnog upravljanja na razini destinacija“, zaključio je ministar.

Ministarstvo turizma je, u 2013. i u ovoj godini, Međimurskoj županiji dodijelilo ukupno 820 tisuća kuna za 14 projekata, među kojima je i Centar za posjetitelje eko muzeja Mura, s potporom od 267 tisuća kuna iz programa Fond za razvoj turizma. Također, preko programa Hotspot Croatia, ove je godine općina Sveti Martin na Muri dobila novac za uspostavu nove pristupne točke za besplatni internet te za uspostavu interpretacije/instalacije za pristupne točke u prostoru, dok je grad Čakovec financijsku potporu dobio za uspostavu nove Hotspot pristupne točke i nadogradnju (pojačavanje signala i pokrivenosti) postojeće koja je uspostavljena potporom iz prošlogodišnjeg programa.

Prošle je godine turistički promet u Međimurskoj županiji porastao u broju dolazaka za 16 posto, u noćenjima za 11 posto, dok je u prva tri mjeseca ove godine, Međimurska županija bilježila 24 posto više dolazaka i 16 posto više noćenja, dok je porast u broju noćenja stranih turista čak 43 posto, u odnosu na lani. Isto tako, Međimurska županija je posebna je županija u Hrvatskoj po tome što su sve njene turističke zajednice uspjele povući sredstva iz fondova Europske unije.

U nastavku, ministar Lorencin otvorit će novi Centar za posjetitelje eko muzeja Mura u Žabniku, koji je dobio potporu od 267 tisuća kuna iz programa Fond za razvoj turizma.



Pisane vijesti