Hrvatska kakvu još nismo vidjeli

Slika /arhiva/001_hrv_zrak.jpg

Izložba fotografija Davora Rostuhara "National Geographic - Hrvatska iz zraka", rezultat projekta Kluba za ekspedicionizam i kulturu, otvorena u srijedu 4. lipnja u Domu Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU), označila je posve novi pristup predstavljaju atrakcija hrvatskih odredišta. Pokrovitelji projekta „National Geographic - Hrvatska iz zraka“ su predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović, Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma i UNESCO.

Autor projekta i fotografija Davor Rostuhar više od sedam je godina snimao tijekom četiri godišnja doba i sakupio iznimnu kolekciju vrijednosti prirodne i kulturne baštine Hrvatske te je osim izložbe, što će obići još sedam hrvatskih gradova - Dubrovnik, Split, Hvar, Zadar, Varaždin, Rijeku i Osijek – predstavio monografiju s dvije stotine fotografija, otisnutu u dva izdanja, na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Fotomonografija „National Geographic - Hrvatska iz zraka“, jedan je od najvećih fotografskih projekata u Hrvatskoj ikad koji našu zemlju, njene prirodne ljepote, ljude i običaje prikazuje iz dosad neviđene perspektive, rekao je glavni urednik National Geographic Hrvatska Hrvoje Prćić, dodavši kako to ističe bez lažne skromnosti, jer trajao je više od sedam godina, koštao više od milijun kuna, dokumentirao hrvatske ljepote, krajobraze, vizure na dosad neviđen način.

O projektu i izložbi „Hrvatska iz zraka“

Autor je zabilježio fascinantne prizore kojih često nismo ni svjesni i fotografijama nam na novi način otkriva vrijednosti prirodne i kulturne baštine Rebublike Hrvatske. Izložba se sastoji od pet razina i dvije multimedijalne projekcije, od klasičnog tiska u velikom formatu do multimedijalnih i multisenzornih sadržaja.

Atrakcija izložbe u galerijama Doma HDLU je projekcija s najvećeg projektora u Hrvatskoj na pod galerije promjera 18 metara, s namjerom da posebno animiranim fotografijama posjetiteljima prenese osjećaj slobode letenja iznad Hrvatske. Cijeli je projekt stoga bio i jedan od tehnički najzahtjevnijih i najskupljih fotografskih projekata proteklih godina u našoj zemlji te je od početka podržan od strane prestižnog svjetskog časopisa National Geographic, koji je i nagradio dvije od pet dosada objavljenih reportaža. Najzad, posebno izdanje knjige na engleskom jeziku „National Geographic – Croatia from above“ prva je hrvatska fotomonografija koja će kroz brand National Geographica doživjeti svjetsku distribuciju preko mreže ovog magazina.

Izložbu i fotomonografiju zagrebačka publika može vidjeti u domu HDLU-a do 28 lipnja, dok će od 1. do 13. srpnja gostovati u Dubrovniku, od 16.-28. u Splitu te od 31. srpnja do 10. kolovoza u Hvaru. Potom, od 12. do 21. kolovoza „Hrvatska iz zraka“ gostuje u Zadru, od 22. do 31. u Varaždinu te od 2. do 13. rujna u Rijeci i od 16. do 28. rujna u Osijeku. Glazbu za izložbu "National Geographic - Hrvatska iz zraka" napravio je Nenad Kovačić sa suradnicima (Gloria Lindeman, Marta Kolega, Romina Host, Tihomir Đurđević), a riječ je o devet pjesama etno motiva, od Mljeta do Baranje.

Zamišljeno je da izložba bude pokretna i postavljena u javni prostor (trgovi, rive, parkovi), kako bi bila pristupačnija širem broju ljudi i ostvarila bolju interakciju s publikom.

Davor Rostuhar, rođen 1982. godine, jedan je od osnivača Kluba za ekspedicionizam i kulturu, trenutačno njegov predsjednik te idejni začetnik i voditelj projekta „Hrvatska iz zraka“. Od 2008. godine ima status samostalnog umjetnika te radi kao pisac i fotograf.

Dosad je objavio četiri knjige putopisne i popularno-znanstvene tematike, a ova peta, njegova je prva fotomonografija i prva knjiga s tematikom iz Hrvatske. Proteklih desetak godina, Rostuhar je proputovao i dokumentirao život u gotovo stotinu zemalja svijeta.

Klub za ekspedicionizam i kulturu

Klub za ekspedicionizam i kulturu (KEK) nevladina je, neprofitna udruga građana osnovana 2003. godine u Zagrebu. U prvih deset godina postojanja bavila se ponajviše organiziranjem ekspedicija u malo poznate, udaljene krajeve svijeta, kojima je cilj bio istraživati i upoznati i njih i malo poznate tamošnje kulture, dokumentirati ih te rezultate prikazati javnosti radi edukacije i promicanja ideja o interkulturalnoj toleranciji.

U sklopu aktivnosti Kluba za ekspedicionizam i kulturu organizirano je i niz ekspedicija s ciljem istraživanja i upoznavanja Hrvatske. Članovi su propješačili i preveslali nekoliko rijeka od izvora do ušća (Kupa, Zrmanja, Cetina), pješačili planinama i veslali Jadranskim morem. Cilj je također bio dokumentirati kulturnu i prirodnu baštinu te predstaviti rezultate kako bi se educirala javnost i potaknula zaštita tih vrijednosti.

Za vrijeme ekspedicije niz Cetinu, kroz vrleti Dalmatinske zagore 2006. godine, rođena je ideja da se rijeka pogleda iz zraka, a let malim sportskim avionom dao je novi pogled na dobro poznatu rijeku. Štoviše, iz zraka su se mogla vidjeti i područja koja su teško ili nikako dostupna cestama i putovima, pa su tako dokumentirane i brojne zelene površine i močvare – koje ne potkrepljuju stereotipnu sliku krševite Dalmatinske zagore. Tada je postalo jasno kako je iz zraka moguće ne samo dobiti novi pogled na postojeće vrijednosti kulturne i prirodne baštine, nego otkriti i neke nove.

Fotografije nastale istraživanjem Dalmatinske zagore iz zraka svidjele su se i urednicima prestižnoga svjetskog časopisa National Geographic, pa je s hrvatskim izdanjem časopisa započela suradnja na projektu istraživanja i dokumentiranja Hrvatske iz zraka.

Autora fotografija nije obeshrabrilo ni kad je sportski avion kojim je letio snimajući Dalmatinsku zagoru pao samo nekoliko dana nakon snimanja (pilot, isti onaj s kojim je letio, srećom je preživio). Nakon prve reportaže o Dalmatinskoj zagori snimljena je Istra, pa Dalmacija, Slavonija, gorska Hrvatska i naposljetku središnja Hrvatska, a rezultati istraživanja svake od tih regija predstavljeni su u reportažama u prestižnom časopisu.

Kada se prva faza projekta (letenje, istraživanje i dokumentiranje) u 2011. godini, intenzivirala, fotograf je malim sportskim avionima te katkad helikopterima, motornim zmajevima i balonima na topli zrak letio diljem Hrvatske i popunjavao dijelove mozaika koji nedostaju. Cilj je bio istražiti cijelu Hrvatsku, sve njene otoke, planine, rijeke, močvare, gradove.

Prošle je godine uvedena i najnovija tehnologija u snimanju iz zraka – bespilotne letjelice, koja je omogućila posve novi pogled na razne prirodne i kulturne vrijednosti. Sportskim avionom i helikopterom ne smije se letjeti niže od 300 metara iznad tla, a bespilotnom letjelicom ne smije se ići iznad te granice, tako da se savršeno nadopunjuju.

Klub za ekspedicionizam i kulturu vodi se mišlju da stvari treba prvo istražiti i dokumentirati da bismo ih mogli upoznati; tek kad ih poznajemo, možemo ih razumjeti; tek kad ih razumijemo, možemo ih voljeti; a tek kad ih volimo, možemo ih sačuvati. Namjera ovog projekta je da pridonese razumijevanju i zaštiti vrijednosti hrvatske baštine, prirodne i kulturne, tradicionalne i moderne.

Hrvatska iz zraka web & Facebook: http://hrvatskaizzraka.com ; www.davorrostuhar.com ; http://kek.hr ; www.facebook.com/Hrvatskaizzraka ;



Stranica